Υλικά...
1 κιλό φιλέτο στήθος ή μπούτι κότας ή γαλοπούλας (χωρίς κόκαλα και πέτσα), ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 φλιτζάνια τριμμένα καρότα, 2/3 φλιτζανιού φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή ψιλοκομμένη από κονσέρβα, 1 ξύλο κανέλα, 1 φλιτζάνι τριμμένο καπνιστό τυρί, 1 ½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο, μπεσαμέλ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 6 χοντρά φύλλα κατεψυγμένη ζύμη με ελαιόλαδο, ξεπαγωμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Εκτέλεση…
Κόψτε σε μικρά κομμάτια το πουλερικό και σοτάρετε βιαστικά σε βαθύ τηγάνι με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, ανακατώνοντας συχνά μέχρι να σφίξει το κρέας. Βγάλτε με τρυπητή κουτάλα και λιώστε το κρέας, τμηματικά, στο μπλέντερ. Στο τηγάνι και στο λάδι από το κοτόπουλο σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο, ανακατώνοντας που και που μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το λιωμένο κοτόπουλο, βάλτε πιπέρι και μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει, αδειάστε και την ντομάτα, βάλτε την κανέλα και βράστε το μείγμα μερικά λεπτά, να μελώσει, απορροφώντας τα υγρά. Κατεβάστε από τη φωτιά, προσθέστε τη μπεσαμέλ και τα τυριά, ανακατώστε καλά, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι και πιπέρι. αφήστε να κρυώσει λίγο και πετάξτε την κανέλα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180◦C. Διπλώστε στη μέση ένα φύλλο και αλείψτε το με ελαιόλαδο. Βάλτε μια γραμμή, το 1/6 της γέμισης, στη μεγάλη πλευρά του φύλλου, αφήνοντας 2-3 εκατοστά στις άκρες. Διπλώσατε τις άκρες αριστερά και δεξιά και γυρίστε το φύλλο ρολό σαν πούρο, τυλίγοντας μέσα τη γέμιση. Βάλτε σε ταψί 33 επί 23 εκ. με την ένωση προς τα κάτω, αλείφοντας εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράξτε σε 5 ίσα κομμάτια το κάθε ρολό και ψήστε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο. Σερβίρετε την κοτόπιτα ζεστή ή αφήστε την να κρυώσει και διατηρείστε τη στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Ζεστάνετε 15-20’ σε προθερμασμένο φούρνο προτού να τη σερβίρετε. ΜΠΕΣΑΜΕΛ: Ανακατώστε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές σούπας αλεύρι με 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, μέχρι να αφρίσουν. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε ανακατώνοντας ζωηρά, 1 ½ φλιτζάνι γάλα ή ½ φλιτζάνι γάλα και 1 γιαούρτι αγελάδας (όχι στραγγιστό), ανακατωμένα μαζί. Βάλτε ξανά στη φωτιά και σιγοβράστε ανακατώνοντας μέχρι να πήξει η κρέμα.