Υλικά...
1 κιλό κολοκύθια βρασμένα και λιωμένα με το πιρούνι, (ή σάρκα από κόκκινη κολοκύθα τριμμένη και σοταρισμένη με λίγο λάδι να μαραθεί), 4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη, 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 1 μάτσο φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1-1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 650 γρ. τυρί φέτα, λιωμένη με το πιρούνι, 1 φλιτζάνι γάλα, 4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα, ½ φλιτζάνι φρυγανιές ολικής άλεσης, τριμμένες, ελαιόλαδο για το ταψί.
Εκτέλεση…
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250˚C . στραγγίστε τα κολοκύθια από τα πολλά νερά πιέζοντας σε σήτα. Σε μια γαβάθα ανακατέψτε τα με 2-3 κουταλιές λάδι το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και σχεδόν 1 φλιτζάνι αλεύρι. Μη βάλετε πολύ αλάτι γιατί συνήθως η φέτα είναι αλμυρή. Προσθέστε και τα 2/3 του τυριού, το γάλα και τα αβγά. Ανακατέψτε καλά και αν είναι πολύ νερουλό το μείγμα, προσθέστε όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει πηχτό, σαν το μείγμα του κέϊκ. Λαδώστε ένα οβάλ πυρέξ ή αντίστοιχο στρογγυλό και πασπαλίστε με τη μισή τριμμένη φρυγανιά. Αδειάστε από πάνω το μείγμα της κολοκυθόπιτας, στρώστε με σπάτουλα, βάλτε από πάνω την υπόλοιπη φέτα και πιέστε να χωθεί στο μείγμα. Πασπαλίστε με τις υπόλοιπες τριμμένες φρυγανιές και περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι ή βούτυρο. Ψήστε για 20’ στον πολύ ζεστό φούρνο και κατόπιν χαμηλώστε στους 180˚C και συνεχίστε να ψήνετε ακόμα περίπου 20’, μέχρι να ροδίσει και να πήξει η πίτα. Αφήστε τη να κυρώσει λίγο, προτού την κόψετε.