Υλικά...
1 κιλό φρέσκα καλαμαράκια, 1 ξερό κρεμμύδι, 1 μέτρια μελιτζάνα, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 φλιτζάνι τριμμένο προβολόνε, ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, ½ κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα, 4 φέτες ψωμί του τόστ, ½ φλιτζάνι λευκό κρασί, ελαιόλαδο, ξίδι μπαλσάμικο, 2 κουταλάκια γλυκού βασιλικός, αλάτι, πιπέρι, φρέσκα σαλατικά για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση…
Καθαρίζετε τα καλαμαράκια και τα ξεπλένετε. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τρίβετε το σκόρδο και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια. Αφήνετε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, αλατοπιπερώνετε και κατεβάζετε από το μάτι της κουζίνας. Κόβετε τη μελιτζάνα με τη φλούδα της σε μικρούς κύβους και την τηγανίζετε ελαφρά σε λίγο ηλιέλαιο. Όταν μαλακώσει η μελιτζάνα την αφήνετε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει. Ανακατεύετε σε μπολ τις μελιτζάνες με το προβολόνε, το μείγμα με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Γεμίζετε τα καλαμαράκια και κλείνετε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα. Τα βάζετε στο ταψί και τα περιχύνετε με το κρασί και λίγο ελαιόλαδο. Τρίβετε το ψωμί του τόστ και το ανακατεύετε με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και ένα κουταλάκι βασιλικό. Πασπαλίζετε το μείγμα αυτό επάνω στα καλαμαράκια και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220˚C για 20’. Ανακατεύετε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί με 2-3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο και 1 κουταλιά βασιλικό και τη ρίχνετε στα καλαμαράκια. Μοιράζετε τα καλαμαράκια στα πιάτα και συνοδεύετε με φρέσκα σαλατικά.