Υλικά...
400 γρ. αλεύρι με λίγο αλάτι, 180 γρ. βούτυρο με λίγο αλάτι, 1 αβγό, 100-110 ml νερό παγωμένο. Για τη γέμιση: 300 γρ. Μακεδονικό χαλβά, 3-4 μήλα Grenny Smith, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο, 50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα, 50 γρ. τριμμένο ginger, κανέλα σκόνη.
Εκτέλεση…
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, ρίχνουμε σε λεκανίτσα και σχηματίζουμε ένα λοφάκι με κρατήρα στην μέση. Ρίχνουμε μέσα στο άνοιγμα το αβγό, ½ ποτήρι παγωμένο νερό, φέρνουμε λίγο αλεύρι προς το άνοιγμα και ανακατεύουμε με το αλεύρι και όταν όλο το βούτυρο ενσωματωθεί φτιάχνουμε μια μπάλα. Ακουμπάμε το τόπι της ζύμης στην άκρη μιας αλευρωμένης επιφάνειας. Παίρνουμε ένα κομμάτι μεγέθους κάστανου και το πατικώνουμε με την βάση της παλάμης και το χέρι μας σε ορθή γωνία με τον καρπό. Πλάθουμε έτσι όλο το ζυμάρι 2 φορές. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα τάρτας και στρώνουμε ομοιόμορφα το ζυμάρι. Ψήνουμε στους 180˚C . Λιώνουμε το χαλβά με πιρούνι και αναμιγνύουμε με το ginger και την κανέλα. Απλώνουμε τον καρυκευμένο χαλβά στην τάρτα. Στη συνέχεια κόβουμε τα μήλα σε 8 φέτες, τοποθετούμε τη στρώση του χαλβά σε ωραίους κύκλους, πασπαλίζουμε με κανέλα, καρύδια και περιχύνουμε με βούτυρο. Τέλος, ψήνουμε επί 30’ και ροδίζουμε επί 3’ στο γκριλ.