ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Μέρκελ και Ολάντ είναι “καταδικασμένοι” να συμβαδίσουν

Μέρκελ και Ολάντ είναι “καταδικασμένοι” να συμβαδίσουν

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 15 Μαΐου 2012 | 23:30



Παρά την κλιμακούμενη ρητορική του νεοεκλεγέντος γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ κατά της λιτότητας και του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, και παρά την ανοιχτή υποστήριξη της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ προς τον προεκλογικό αντίπαλό του, Νικολά Σαρκοζί, οι δυο τους αναμένεται να προχωρήσουν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και να συνεργαστούν, γράφει δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel.
«Εν μέσω κρίσης, το πολιτικό ζεύγος δεν έχει άλλη επιλογή από το να τα πάει καλά» αναφέρεται. Σίγουρα θα υπάρξουν ορισμένες αμήχανες στιγμές στην πρώτη επίσημη συνάντηση του Ολάντ από το αξίωμα του προέδρου με τη γερμανίδα ομόλογό του στο Βερολίνο το βράδυ της Τρίτης. «Παρά το γεγονός ότι οι δυο τους εμφανίζονται ως αντίπαλοι τους τελευταίους μήνες, από εδώ και στο εξής, το μέλλον τους θα είναι συνυφασμένο» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
Και προσθέτει: «Ποτέ άλλοτε μία νέα σχέση μεταξύ ενός γερμανού και ενός γάλλου ηγέτη δεν έχει υπάρξει τόσο τεταμένη όσο αυτή. Τόσο η καγκελάριος όσο και ο νέος πρόεδρος έχουν συμβάλει σε αυτήν την ατμόσφαιρα. Η Μέρκελ αρνήθηκε να συναντήσει τον Ολάντ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και συχνά υποστήριζε ανοιχτά τον χαμένο υποψήφιο Νικολά Σαρκοζί. Στο μεταξύ, ο Ολάντ τασσόταν κατά του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου της Μέρκελ, το μεγαλύτερο επίτευγμά της στην ευρωπαϊκή πολιτική μέχρι σήμερα. Οταν ο Ολάντ περιόδευε στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες φορές έδειχνε σαν να ήθελε να απελευθερώσει την Ευρώπη από τη Μέρκελ».
Στενοί συνεργάτες του Ολάντ, ωστόσο, καθησύχαζαν τους Γερμανούς ότι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος δεν είχε πραγματική πρόθεση να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, καθώς θα ήταν ικανοποιημένος με επιπρόσθετα μέτρα ανάπτυξης. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «εδώ και κάποιο καιρό, γερμανοί αξιωματούχοι αισθάνονταν ότι θα υπήρχαν και θετικά στοιχεία σε ενδεχόμενη νίκη του Ολάντ».
Ποια είναι αυτά; «Οι προσωπικές επαφές με τον Ολάντ μπορεί να είναι πιο εύκολες από ό,τι ήταν με τον προκάτοχό του. Θεωρείται πραγματιστής και φιλικός πολιτικός που επιδιώκει τους συμβιβασμούς. Η Μέρκελ επίσης πιστεύει ότι θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη (…) Από αυτή την άποψη θα τη βόλευε αν ο Ολάντ μπορούσε να ισχυριστεί ότι έπεισε τους Γερμανούς να μαλακώσουν τη στάση τους» συνεχίζει το Spiegel.
Η Μέρκελ, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει στον Ολάντ ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η θέση της δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε στην πρώτη συνάντησή τους. Αλλά επειδή ο γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του με άδεια χέρια, η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να κάνει μία μικρή υποχώρηση: να συμπληρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο με κάποια επιπρόσθετα μέτρα ανάπτυξης.


  • Πρόεδρος της Γαλλίας και επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ
Ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε επισήμως καθήκοντα ως πρόεδρος της Γαλλίας σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων και έγινε έτσι ο πρώτος σοσιαλιστής ηγέτης της χώρας από το Φρανσουά Μιτεράν.
Όπως είπε στην ομιλία του, θέλει να «ανορθώσει τη Γαλλία με δικαιοσύνη» και να «ανοίξει ένα νέο δρόμο στην Ευρώπη.
«Απευθύνω στους Γάλλους ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Είμαστε μια μεγάλη χώρα που ήξερε ανέκαθεν να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις», πρόσθεσε ο Ολάντ, υποσχόμενος ότι υπό την προεδρία του «όλοι οι Γάλλοι θα ζουν μαζί χωρίς διακρίσεις, γύρω από τις ίδιες αξίες, αυτές της Δημοκρατίας».
Ο Ολάντ δήλωσε ακόμη πως θα καλέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας του να υποστηρίξουν ένα σύμφωνο που θα συνδυάζει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος και οικονομικά κίνητρα για ανάπτυξη.
«Θα προτείνω στους ευρωπαίους εταίρους μου ένα σύμφωνο που συνδέει την απαραίτητη μείωση του ελλείμματος με την αναγκαία τόνωση της οικονομίας», τόνισε ο Ολάντ.
Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχτηκε τον Ολάντ στα σκαλιά του μεγάρου και τον συνόδευσε σε αίθουσα ώστε να του μεταβιβάσει τους μυστικούς κώδικες των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας και άλλα απόρρητα αρχεία.
Μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος επιβιβάστηκε, σύμφωνα με την παράδοση, σε ανοικτή Citroen για να κάνει τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου άναψε τη φλόγα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Ο Ολάντ πρόκειται να ανκοινώσει επίσης το όνομα του πρωθυπουργού του. Υποψήφιοι φέρονται οι Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και και η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ολάντ θα μεταβεί σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση γνωριμίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και των διαφωνιών των δύο ηγετών ως προς το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πηγές: tovima.gr,naftemporiki.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger