Υλικά...
1 κιλό μέτριες γαρίδες, με το κέλυφος, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Για τη σάλτσα: 1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κουταλιά σούπας σκόρδο, 1 κουταλάκι γλυκού ξερή καυτερή ψιλοκομμένη πιπεριά, 1-2 κουταλιές σούπας σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο, ¼ φλιτζανιού ασιατική fish sauce, 1 κουταλιά σούπας μαύρη ή ξανθή ζάχαρη, ¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού, 2 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο.
Εκτέλεση…
Πλύντε στραγγίστε και σκουπίστε με χάρτινη πετσέτα τις γαρίδες. Αν θέλετε να ευκολύνετε το ψήσιμο, μπορείτε να τις περάσετε σε καλαμάκια για σουβλάκια. Κάθε 3-4 γαρίδες, ανάλογα με το μέγεθος, τρυπήστε τες με 2 καλαμάκια. Αλείψτε τες με λάδι, βάλτε αλάτι και πιπέρι και κρατήστε τες στο ψυγείο. Βγάλτε τες 15’, προτού να τις ψήσετε. Σε μικρό τηγάνι σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά, για να φτιάξετε τη σάλτσα. Σε μικρό κατσαρόλι ζεστάνετε μαζί τη fish sauce, τη μαύρη ή ξανθή ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, προσθέστε το σοταρισμένο κρεμμύδι και κατεβάστε από τη φωτιά. προσθέστε το κρεμμυδάκι και το φρέσκο κόλιανδρο. Ζεστάνετε το γκριλ, την ψησταριά ή τα κάρβουνα και ψήστε τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσει το κέλυφος και η σάρκα να πήξει. Μην τις παραψήσετε. Σερβίρετε μαζί με την ασιατική σάλτσα, στην οποία θα βουτάτε τις γαρίδες προτού να τις φάτε.