Υλικά...
Ζύμη για πίτσες ή 4 πίτες για σουβλάκι ξεπαγωμένες σε θερμοκρασία δωματίου κομμένες οριζόντια στη μέση, 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 φλιτζάνια κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μελιτζάνα μέτρια κομμένη σε μικρούς κύβους αλατισμένους και αφηρημένους σε σουρωτήρι να στραγγίσουν 30’, 1 πράσινη γλυκιά πιπεριά, κομμένη σε μικρούς κύβους, 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους, 1-2 πιπεριές καυτερές ψιλοκομμένες, ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1-3 κουταλάκια γλυκού χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο, 350 γρ. κιμά από μοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο, 1 ½ φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα τριμμένη ή κονσέρβα ψιλοκομμένη και στραγγισμένη, 1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ, ½ κουταλιά σούπας μπαχάρι τριμμένο, ½-1 κουταλάκι γλυκού κύμινο φρεσκοτριμμένο, αλάτι, 1/3 φλιτζανιού κουκουνάρι, καλαμποκάλευρο για το ταψί.
Εκτέλεση…
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230˚C, με τη λαμαρίνα όπου θα ψήστε. Βάλτε 3 κουταλιές σούπας λάδι σε μεγάλο τηγάνι. Στο υπόλοιπο λάδι προσθέστε το χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο ζεστάνετε και κρατήστε το για αργότερα. Ζεστάνετε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ξεβγάλτε τη μελιτζάνα και στεγνώστε την καλά. Βάλτε τη στο τηγάνι, προσθέστε και τις γλυκές πιπεριές. Σοτάρετε 5’ ανακατεύοντας μέχρι τα λαχανικά να μαραθούν. Προσθέστε καυτερή πιπεριά και κιμά, συνεχίστε ανακατεύοντας μέχρι ο κιμάς να σκουρύνει. Προσθέστε τριμμένη ντομάτα, ντοματοπελτέ, μπαχάρι, κύμινο, αλάτι. Σοτάρετε 8’ ανακατεύοντας μέχρι τα υγρά να εξατμιστούν. Βγάλτε από τη φωτιά, προσθέστε μαϊντανό, δοκιμάστε διορθώστε τη γεύση να είναι έντονη και πικάντικη. Με το μείγμα από το λάδι με πιπέρι ή μπούκοβο, αλείψτε τις σπιτικές πίτες ή την κομμένη πλευρά της πίτας για σουβλάκι. Αν ψήσετε στο φούρνο βάλτε πάνω περίπου ½ φλιτζάνι από το μείγμα κιμά και αλείψτε να απλωθεί καλά. Πασπαλίστε με κουκουνάρι. Βάλτε τις πίτες στη ζεσταμένη λαμαρίνα στο φούρνο, όσες χωράνε, και ψήστε μέχρι να αρχίσει να τσιτσιρίζει και να ροδίσει το κουκουνάρι. Αν ψήνετε στα κάρβουνα, ψήστε πρώτα την πίτα και όταν τη γυρίσετε βάλτε της κιμά. Με μαχαίρι χαράξτε την κάθε πίτα στη μέση και διπλώστε. Αν θέλετε τυλίξτε με λαδόχαρτο όπως τα σουβλάκια για να φάτε τη λαχματζούν χωρίς να σας πέσει ο κιμάς.