Υλικά...
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη από τα σπόρια, 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά σούπας κύμινο, 2 κουταλιές σούπας μαντζουράνα ξερή, 1 κουταλάκι γλυκού κούρκουμα, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο, 1 πράσο μεγάλο, μαζί και λίγο από το πράσινο μέρος, κομμένο σε φέτες, ½ λάχανο μεγάλο, κομμένο, 4 φλιτζάνια ζωμό κότα, ¼ φλιτζανιού σέρι, ½ φλιτζάνι βρασμένο ρύζι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν.
Εκτέλεση…
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180˚C. Δίχως να την ξεφλουδίσετε κόψτε την κολοκύθα σε κύβους με πλευρά 5 εκ. Βάλτε τα κομμάτια σε ρηχό ταψάκι, να τα χωράει σε μια στρώση, και περιχύστε με το λάδι, το κύμινο, τη μαντζουράνα, και το κούρκουμα. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν, 1 ώρα περίπου ανακατεύοντας μια φορά, στα μισά του ψησίματος. Αν τα κομμάτια έχουν κολλήσει ή καεί, προσθέστε ¼ φλιτζάνι νερό. Στο μεταξύ σε μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. προσθέστε το πράσο και σοτάρετε άλλα 5’. Προσθέστε και το ζωμό και αφήστε να πάρει βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι το λάχανο να μαλακώσει, περίπου 15’. Όταν η κολοκύθα είναι έτοιμη, βάλτε τη σε μεγάλο πιάτο. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, βάλτε το σέρι να βράσει 1’ σε μέτρια φωτιά, ξύνοντας με τη σπάτουλα τα όποια υπολείμματα. Ανακατεύοντας προσθέστε το μείγμα λάχανο. Ξεφλουδίστε τα κομμάτια της κολοκύθας και κάντε τα πουρέ στο μύλο ή στο μπλέντερ, προσθέτοντας ½ φλιτζάνι από το μείγμα λάχανο. Κατόπιν προσθέστε τον πουρέ στο υπόλοιπο μείγμα λάχανο και βάλτε να πάρει βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε το ρύζι και αφήστε να σιγοβράσει 2-3’. Βάλτε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάστε και σερβίρετε σε μπολ, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και εστραγκόν αν το χρησιμοποιείτε.