Στροφή στην παραγωγή γενοσήμων και από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές για τα επόμενα τρία χρόνια, διαβλέπει η εταιρία IMS Health στην ετήσια μελέτη της Prognosis για το 2012, καθώς η καινοτομία πλέον δεν αντικατοπτρίζεται στις τιμές των προϊόντων, η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων είναι πλέον δύσκολη, ενώ ταυτόχρονα στις ανεπτυγμένες χώρες προβλέπεται περιορισμένη δυνατότητα ανάπτυξης.
Έτσι, προτείνει την ενίσχυση του τομέα των γενοσήμων από τις ίδιες εταιρίες, όταν τα πρωτότυπα προϊόντα τους χάνουν την προστασία της πατέντας.
Η μόνη διέξοδος για την καινοτομία, σύμφωνα με την έκθεση, αφορά φάρμακα παθήσεων που δεν καλύπτονται σήμερα, είτε γιατί δεν υπάρχει θεραπεία, είτε γιατί υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ασθενείς. Η ζήτηση στο συγκεκριμένο τομέα απαιτεί υπηρεσία, με την οποία αποδεικνύεται η αξία του νέου φαρμάκου, όπως η σημαντική μείωση ή η αποφυγή της νοσηλείας.
Μειωμένη ανάπτυξη
Το Prognosis 2012 προβλέπει ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας ως το 2015 της τάξης του 3-6% διεθνώς, στην καλύτερη περίπτωση, φθάνοντας σε απόλυτες τιμές το 1,1 τρις. δολ. Μάλιστα προβλέπει στις ώριμες αγορές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας αύξηση της τάξης του 1-4%, μειώσεις κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες στον Καναδά, τη Μ. Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία, ενώ για την Ελλάδα και Ιταλία, προβλέπει ύφεση τριών ποσοστιαίων μονάδων. Αντίθετα, οι αναδυόμενες – στο φάρμακο – αγορές, φαίνεται να επιτρέπουν ανάπτυξη της τάξης του 13-16% τα επόμενα τρια χρόνια, με πρώτη την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία. Συνολικά οι π. Ανατολικές χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο στον κλάδο του φαρμάκου κατά 6-9%.
Ο κλάδος των γενοσήμων παρουσιάζει άνοδο με διπλάσιους ρυθμούς διεθνώς καταλαμβάνοντας το 50% του όγκου των συνταγογραφουμένων φαρμάκων. Στη διεθνή αγορά γενοσήμων, οι ΗΠΑ κατέχουν το 32% της αγοράς, η Κίνα το 15%, η Βραζιλία το 6%, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ινδία από 5%, ο Καναδάς το 4%, η Ιαπωνία, η Μ. Βρετανία και η Τουρκία από 3%.
Ο χάρτης των επενδύσεων
Ως το 2015 το IMS προβλέπει αναδιάταξη στις επενδύσεις των πολυεθνικών βγάζοντας την Ελλάδα εκτός των πρώτων 20 χωρών, τοποθετώντας στη 2η θέση – μετά τις ΗΠΑ- την Κίνα αντί της Ιαπωνίας, η οποία μπαίνει στην 3η θέση πλέον. Την 5η θέση παίρνει η Βραζιλία από τη Γαλλία. Η Ινδία και Ρωσία ανεβαίνουν στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα, ενώ στη διεθνή κατάταξη των πρώτων 20, μπαίνουν η Βενεζουέλα και η Αργεντινή.
Και ενώ τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας παραμένουν το κύριο σημείο της ανάπτυξης των φαρμακευτικών, η μελέτη επισημαίνει ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση από τις απώλειες των δικαιωμάτων της πατέντας, στην περίπτωση που τα καινούρια φάρμακα δεν φέρουν την αντίστοιχη ανάπτυξη που έφεραν την τελευταία 10ετία.
Ειδικά φάρμακα
Τα εξειδικευμένα φάρμακα προβλέπεται να φέρνουν μια ανάπτυξη της τάξης του 7% στη δεκαετία 2010-2020, ποσοστό που αναλύεται σε 6% για την πρώτη πενταετία, και σε 8% για τη δεύτερη πενταετία ως το 2020. Στο σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς, το 20,8% των φαρμάκων αποτελούν φάρμακα που χειρίζονται γιατροί ειδικοτήτων. Από το ποσοστό αυτό, το 43% της αγοράς κατέχουν αμερικανικά προϊόντα. Όσο για τις βιολογικές θεραπείες, αυτές παρουσιάζουν ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο αυτού της υπόλοιπης φαρμακοβιομηχανίας.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το IMS συγκρίνει τη χώρα μας με τη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι η χρήση γενοσήμων περιορίζεται στο 35% των φαρμάκων, έναντι 65% στη Γερμανία, ενώ αναφέρεται στα πρόσφατα μέτρα περιστολής των δαπανών με μειώσεις τιμών, αρνητική λίστα, αύξηση χρήσης των γενοσήμων και εισαγωγή περιορισμών στη ζήτηση φαρμάκων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
www.iatronet.gr/