ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Κολοκύθα και μανιτάρια ογκρατέν

Κολοκύθα και μανιτάρια ογκρατέν

Written By Ανώνυμος on Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 | 14:50


Υλικά...
1 κολοκύθα γύρω στα 2 κιλά, 750 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα, 5 ½ κουταλιές σούπας βούτυρο, ή ανάμεικτο βούτυρο και ελαιόλαδο, 2 ¾ κουταλάκι γλυκού αλάτι, 2 κουταλιές σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 φέτες προσούτο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 2 πράσα, 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος, 3-4 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο, (2 ½ φλιτζάνια ψίχουλα), ½ φλιτζάνι πικάντικη γραβιέρα, φρεσκοτριμμένη. 






Εκτέλεση… 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200˚C. Κόψτε την κολοκύθα στη μέση και πετάξτε τα σπόρια. Τοποθετήστε τη σε ταψί, με την κομμένη μεριά προς τα κάτω, και προσθέστε νερό, περίπου 2 εκ. Ψήστε για 1 ώρα ώσπου να τρυπιέται εύκολα με μαχαίρι. Καθαρίστε τα μανιτάρια, πετάξτε τα σκληρά σημεία, αν υπάρχουν, και κόψτε τα σε χοντρές φέτες. Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάλτε 3 κουταλιές σούπας από το βούτυρο και αφήστε να ξανθύνει. Βάλτε τα μανιτάρια, αλατίστε, σκεπάστε και σοτάρετε για 3’, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι τα μανιτάρια να αρχίσουν να γυαλίσουν και να χάνουν υγρά. Ξεσκεπάστε προσθέστε το κρεμμύδι, δυναμώστε τη φωτιά και συνεχίστε ανακατεύοντας για ακόμη 3’, μέχρι τα μανιτάρια να δώσουν άρωμα και να μαλακώσουν, αλλά να παραμένουν al dente. Μεταφέρετε σε γαβάθα με τρυπητό κουτάλι. Κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό και το ζουμί από τα μανιτάρια βάλτε το προσούτο και αφήστε για περίπου 5’. Στο μεταξύ πετάξτε το πράσινο μέρος από τα πράσα και κόψτε το λευκό στα τέσσερα κατά μήκος, όχι όμως και το σημείο κοντά στη ρίζα, ώστε να παραμείνουν ενωμένα. Ξεπλύνετε καλά σε τρεχούμενο νερό και κόψτε σε λεπτές ροδέλες. Βάλτε τα στο τηγάνι με το προσούτο και ανακατεύοντας, αφήστε για 10’, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα μανιτάρια μαζί με ότι ζουμί έμεινε στον πάτο της γαβάθας και ανακατέψτε. Βάλτε 1 φλιτζάνι από την κρέμα και σιγοβράστε, ανακατεύοντας πότε-πότε ενώ καθαρίζετε την κολοκύθα. Από την κομμένη μεριά της κολοκύθας, αφαιρέστε τυχόν καμένα σημεία. Αδειάστε τη σάρκα σε γαβάθα, προσθέστε αλάτι και ανακατέψτε καλά βάλτε και το περιεχόμενο του τηγανιού στην κολοκύθα και ανακατέψτε. Μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος. Βάλτε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα, κουνώντας το ταψί ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια. Ψήστε περίπου 15’, ώσπου η κρέμα να κοχλάζει και να παίρνει χρώμα. Ενώ το φαγητό γίνεται, αφαιρέστε την κόρα από το ψωμί και κόψτε την ψίχα σε κύβους. Δουλέψτε σε μπλέντερ ώστε να πάρετε ψίχουλα. Θα χρειαστείτε περίπου 2 ½ φλιτζάνια. Προσθέστε τη γραβιέρα και δουλέψτε στο μπλέντερ να ανακατευτεί καλά με τα ψίχουλα. Πασπαλίστε πάνω από το φαγητό και προσθέστε κομματάκια από το υπόλοιπο βούτυρο. Βάλτε πίσω στο φούρνο και αφήστε άλλα 15-20’, μέχρι να πάρει χρώμα καλά. Αφήστε να κρυώσει λίγο προτού να σερβίρετε. 


Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger