Υλικά...
2 ½ κιλά μπρόκολο χωρισμένο σε κοτσάνια και μπουκετάκια, 1 φλιτζάνι πηχτή κρέμα γάλακτος, 2/3 φλιτζανιού στραγγισμένο γιαούρτι, 3 αβγά, 1 πακέτο καπνιστό φιλέτο πέστροφα, κομμένο σε λουρίδες, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο ελαιόλαδο, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δύο κατά μήκος.
Εκτέλεση…
Βράστε 2 λίτρα νερό με αλάτι και ρίξτε μέσα τα κοτσάνια. Βράστε τα για 10’ και κατόπιν προσθέστε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και βράστε για άλλα 10-12’, ώσπου να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε. Σουρώστε τα και περάστε τα από κρύο νερό. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180◦C. Βάλτε στο μπλέντερ τα κοτσάνια την κρέμα, το γιαούρτι, τα αβγά, την πέστροφα και μπόλικο πιπέρι. δουλέψτε τα να πάρετε λείο πολτό. Προσθέστε λίγο μοσχοκάρυδο, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση, βάζοντας αλάτι και επιπλέον πιπέρι. η γεύση πρέπει να είναι έντονη. Αλείψτε με ελαιόλαδο ένα πήλινο ή γυάλινο πυρίμαχο σκεύος, τρίβοντας τον πάτο και τις πλευρές του με το σκόρδο. Τοποθετήστε μέσα τα μπουκετάκια του μπρόκολου και περιχύστε με την κρέμα. Ψήστε για 25-30’ μέχρι να πήξει το μείγμα και να σερβίρετε κουταλιές ως συνοδευτικό σε ψητό κρέας ή κοτόπουλο.