ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Νεκροί στη Χομς Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια και Γάλλος φωτορεπόρτερ

Νεκροί στη Χομς Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια και Γάλλος φωτορεπόρτερ

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 | 15:50



Η Μαρί Κόλβιν στη Μιζουράτα της Λιβύης τον Ιούνιο του 2011
Η Μαρί Κόλβιν στη Μιζουράτα της Λιβύης τον Ιούνιο του 2011   (Φωτογραφία:  Reuters )
Δαμασκός, Συρία
Η Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times Μαρί Κόλβιν και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ του Paris Match Ρεμί Οσλίκ σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ανηλεών βομβαρδισμών που δέχεται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ η «ανυπότακτη» πόλη Χομς. Ο θάνατος των δημοσιογράφων επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία καλεί το καθεστώς να τερματίσει άμεσα το σφυροκόπημα της Χομς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στην συνοικία Μπάμπα Άμρ. «Μια στρατιωτική επέμβαση ίσως είναι η μόνη λύση» λέει το αντικαθεστωτικό Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

Οι πρώτες πληροφορίες για το θάνατο των δημοσιογράφων ήλθαν από ακτιβιστές της Χομς και εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ. Η Γαλλία καλεί το καθεστώς της Συρίας να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις και εξουσιοδότησε τον πρεσβευτή της στη Δαμασκό να απαιτήσει ασφαλή πρόσβαση ιατρικού προσωπικού στους τραυματίες.

H 50χρονη Μαρί Κολβιν από το Όιστερ Μπέι της Νέας Υόρκης εργαζόταν επί δύο δεκαετίες ως πολεμική ανταποκρίτρια για τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times. Έχει καλύψει δεκάδες συρράξεις· το 2001 στη Σρι Λάνκα έχασε την όραση από το ένα της μάτι, αλλά αυτό δεν την κράτησε μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες.

Ο Ρεμί Οσλίκ εργαζόταν για το περιοδικό Paris Match και είχε τιμηθεί πρόσφατα με βραβείο World Press Photo για φωτογραφία που είχε τραβήξει στο μέτωπο της Λιβύης, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Ο ακτιβιστής Όμαρ Σάκερ που βρίσκεται στη Χομς δήλωσε ότι άλλοι τρεις ή τέσσερις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από το βομβαρδισμό του κέντρου Τύπου στη συνοικία Μπάμα Αμρ, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επί του παρόντος.

Σε κυριακάτικο άρθρο τους, οι Sunday Times ανέφεραν ότι η Κόλβιν είναι η μόνη δημοσιογράφος βρετανικής εφημερίδας στη Χομς.

Πάνω από 7.600 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τότε που εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση, τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 5.542 πολίτες, 1.692 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και περίπου 400 λιποτάκτες, δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από ακτιβιστές, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος μάχεται τις δυνάμεις του καθεστώτος, προσπαθεί να εξασφαλίσει τρόφιμα και καταφύγιο για χιλιάδες κατοίκους της συνοικίας Μπάμπα Αμρ.

Πιστεύεται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στη συνοικία Μπάμπα Αμρ που βομβαρδίζεται ακατάπαυστα.

Την Τετάρτη στρατιώτες και ένοπλοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 27 νεαρούς, στη διάρκεια επιδρομής σε χωριά μιας βόρειας επαρχίας, ανακοίνωσε οργάνωση ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.

Τα περισσότερα από τα θύματα -όλοι νεαροί άμαχοι- δέχτηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι ή στο στέρνο μέσα στα σπίτια τους ή στους δρόμους των χωριών Ιντίτα, Ιμπλίν και Μπαλσόν στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στρατιωτική επέμβαση ίσως η μόνη λύση»

«Μια στρατιωτική επέμβαση ίσως είναι η μόνη λύση» λέει το αντικαθεστωτικό Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

«Υπάρχουν δύο κακά: η στρατιωτική επέμβαση ή ο παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος» δήλωσε ο Μπάσμα Κοντμάνι, ανώτερο στέλεχος του SNC από το Παρίσι.

Το SNC πρότεινε να πείσει η Ρωσία τη Δαμασκό να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους πολίτες.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει ότι προσπαθεί να το επιτύχει αυτό, με συνομιλίες που έχει με το συριακό καθεστώς, Σύρους αντικαθεστωτικούς και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο πρότεινε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» από το Λίβανο στη Χομς, από την Τουρκία στο Ιντλίμπ και από την Ιορδανία στη Ντεραά.

Παράλληλα, ο Μπ.Κοντμάνι πρόσθεσε ότι την Παρασκευή, στη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας των Φίλων της Συρίας στην Τυνησία, θα ζητήσει από την Αίγυπτο να εμποδίσει την πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ πλοίων που μεταφέρουν όπλα στο συριακό καθεστώς.


Newsroom ΔΟΛ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger