Υλικά...
1 κιλό σύκα μικρά και άγουρα, 1 κιλό ζάχαρη, 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό, 2-3 κουταλιές σούπας γλυκόζη, αρμπαρόριζα ή βανίλια για άρωμα.
Εκτέλεση...
Κόβω λίγο το κοτσάνι των σύκων, τα πλένω καλά και τα στεγνώνω. Με μεταλλική ή ξύλινη μικρή σούβλα κάνω μια τρύπα από την κάτω πλευρά για να εισχωρήσει το σιρόπι. Βράζω τα σύκα σε νερό για 10-15’’ τα στραγγίζω και τα ξαναβράζω για άλλα 5-10’, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία (βράσιμο και στράγγισμα). Τα βάζω σε μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνω για 4-5 ώρες, αλλάζοντας τακτικά το νερό για να ξεπικρίσουν τα σύκα. Στραγγίζω τα σύκα και τα τοποθετώ όρθια σε απορροφητική πετσέτα, να στεγνώσουν πολύ καλά. Βάζω σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύω να λιώσει. Βράζω το σιρόπι για περίπου 10’. Προσθέτω τη γλυκόζη, την αρμπαρόριζα και τα σύκα και τα βράζω όλα μαζί για περίπου 15’. Αποσύρω το γλυκό από τη φωτιά. Σκεπάζω με πετσέτα και το αφήνω να σταθεί μέχρι την επόμενη μέρα. Ξαναβάζω το γλυκό στη φωτιά και το ξαναβράζω μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι του. Εάν τα σύκα έχουν μαλακώσει πολύ μπορούμε να δέσουμε μόνο του το σιρόπι τους. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζω σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Τα αποθηκεύουμε σε δροσερό σημείο ή στο ψυγείο μας.