Υλικά...
200 γρ. κίτρινο καλαμποκάλευρο της πολέντας, 1 λίτρο γάλα, μια πρέζα αλάτι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, και 1-2 κουταλιές για το άλειμμα, 6 αβγά, χωρισμένα, 400 γρ. τριμμένα τυριά μείγμα από γλυκά και αλμυρά, (250 γρ. ξερή μυζήθρα και 150 γρ. μανούρι ή φρέσκια γραβιέρα), 2-4 ξερές καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες ή 1-2 κουταλιές μπούκοβο.
Εκτέλεση…
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάλτε το καλαμποκάλευρο και το γάλα και σιγοβράστε ανακατεύοντας συνεχώς για 15’. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200˚C. Προσθέστε το λάδι στο καλαμπόκι και συνεχίστε να βράζετε 2-3’ ακόμα. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τα κροκάδια των αβγών, ένα-ένα καθώς και τα τυριά και τις πιπεριές, ανακατεύοντας να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Χτυπήστε σε μαρέγκα σφιχτή τα ασπράδια και ενσωματώστε τα προσεκτικά με σπάτουλα στο καλαμπόκι, για να μείνει πολύ αφράτο. Στρώστε με λαδόχαρτο στρογγυλό ταψί 28 ή 30 εκ. ή αντίστοιχο παραλληλόγραμμο, και αδειάστε μέσα το μείγμα. Στρώστε την επιφάνεια με σπάτουλα και βρέξτε με λίγο λάδι. ψήστε περίπου για 30’ να ροδίσει καλά και να σφίξει το καλαμποκόψωμο. Αφήστε να κρυώσει λίγο και κόψτε κομμάτια για να το σερβίρετε ζεστό, ή σε θερμοκρασία δωματίου.