Υλικά...
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,1 κουταλάκι γλυκού σόδα, ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι, ½ κουταλάκι γλυκού κακάο, 1 ½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο ξερό τζίντζερ, 1 ¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη, ½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο γλυκάνισο, μια μικρή πρέζα τριμμένα γαρίφαλα, ¼ κουταλάκι γλυκού τριμμένο λευκό πιπέρι, 8 κουταλιές σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη ή περισσότερη, κατά προτίμηση ξανθή, 2 αβγά, χωρισμένα, 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, 2/3 φλιτζανιού μέλι.
Εκτέλεση…
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170˚C. Σε γαβάθα, ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά αλεύρι, σόδα, αλάτι, κακάο, τζίντζερ, κανέλα, γλυκάνισο, γαρίφαλα και το πιπέρι. αλείψτε το ταψί με λίγο βούτυρο και πασπαλίστε με αλεύρι. Τινάξτε να φύγουν τα επιπλέον. Σε γαβάθα χτυπήστε το βούτυρο με το μίξερ του χεριού, να γίνει αφράτο. Προσθέστε τη ζάχαρη 1/3-2/3 φλιτζανιού ανάλογα με το γούστο σας και τα κροκάδια και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν κρέμα. Σε χωριστό μπολ, ανακατέψτε το ζεστό γάλα με το μέλι, να διαλυθεί. Προσθέστε το μισό αλεύρι στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύοντας αδειάστε και το μισό γάλα, κατόπιν το υπόλοιπο αλεύρι και τέλος το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύοντας μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Χτυπήστε σε μαρέγκα τα ασπράδια και με σπάτουλα ενσωματώστε τα στο μείγμα του κέϊκ. Αδειάστε τη ζύμη σε 2 μικρές μακριές φόρμες για κέϊκ στρωμένες με λαδόχαρτο, και ισιώστε τη σε σπάτουλα. Ψήστε περίπου 30’ ή περισσότερο μέχρι να ξεκολλά το κέϊκ από τα πλάγια και να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίζετε στο κέντρο. Αφήστε τα να κρυώσει τελείως σε σχάρα. Κόψτε τα κομμάτια που χρειάζεστε για τη μους με κάστανο και σερβίρετε το υπόλοιπο κέϊκ βρέχοντάς το με λικέρ πορτοκάλι και συνοδεύοντας με φρέσκα φρούτα ή κάποιο γλυκό του κουταλιού.