ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Πρώτη επέτειος της εξέγερσης στην Αίγυπτο

Πρώτη επέτειος της εξέγερσης στην Αίγυπτο

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 | 19:20



Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία-σύμβολο της εξέγερσης, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι γιόρτασαν την σημερινή ιστορική ημέρα της πρώτης επετείου της εξέγερσης, η οποία ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ισλαμιστές, φιλελεύθεροι, υποστηρικτές της αριστεράς και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν για τη σημερινή "ημέρα της επανάστασης" στην πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης του κινήματος κατά του Μουμπάρακ, το οποίο σε 18 ημέρες κατάφερε να δώσει τέλος στην 30χρονη διακυβέρνηση της χώρας από αυτόν.

Οι διαμαρτυρίες κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας και τα αιτήματα για επίσπευση της μεταβίβασης της εξουσίας και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των αξιωματούχων που ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 846 διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης, ήταν τα κεντρικά σύνθημα της σημερινής διαδήλωσης. Όμως , ο στρατός και δυνάμεις ασφαλείας έμειναν μακριά από την Ταχρίρ και έτσι δεν επαναλήφθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, που τους τελευταίους δύο μήνες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην κεντρικότερη πλατεία του Καΐρου.

Με αφορμή την σημερινή πρώτη επέτειο, η στρατιωτική εξουσία της χώρας αποφάσισε την απελευθέρωση 3000 κρατουμένων, στο πλαίσιο ενός μέτρου απονομής χάριτος που ανακοίνωσε το Σάββατο, ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων Χουσέιν Ταντάουι. Επιπλέον, ο Ταντάουι ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει για δεκαετίες στην Αίγυπτο, με εξαίρεση περιπτώσεις άσκησης βίας από "αλήτες", όπως δήλωσε . Ο όρος είναι πολύ αόριστος και προκαλεί αμφιβολίες για το αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για όλων των ειδών τις υποθέσεις.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας όταν παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου.
real.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger