ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Βασανιστήρια στην Λιβύη καταγγέλουν ΜΚΟ

Βασανιστήρια στην Λιβύη καταγγέλουν ΜΚΟ

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 | 21:40



Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιατροί Χωρίς Σύνορα (M?decins Sans Fronti?res, MSF) ανακοίνωσε πως διέκοψε τη δραστηριότητά της σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη διότι, όπως ανέφερε, ζητήθηκε από το προσωπικό της να φροντίσει κρατούμενους που υποβάλλονταν σε βασανιστήρια ώστε να συνεχιστεί ο βασανισμός τους.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι είχε στείλει στελέχη της στην Μισράτα, περίπου 200 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου διεξήχθησαν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου, για να περιθάλψουν τραυματίες αιχμαλώτους πολέμου αλλά αντ' αυτού τα στελέχη της κλήθηκαν να φροντίζουν ανθρώπους με πρόσφατα τραύματα από βασανιστήρια.

"Ασθενείς μάς παραδίδονταν εν μέσω της ανάκρισής τους για να τους παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες ώστε να είναι σε θέση να ανακριθούν περαιτέρω", ανέφερε ο γενικός διευθυντής της MSF Κρίστοφερ Στόουκς σε ανακοίνωσή του. "Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε τραυματίες πολέμου και ασθενείς αιχμαλώτους, όχι να περιθάλπουμε επανειλημμένα τους ίδιους ασθενείς στο μεσοδιάστημα των βασανισμών τους".

Η οργάνωση ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα στις αρχές στη Μισράτα και στον εθνικό στρατό. "Ουδεμία ενέργεια έγινε", τόνισε ο Στόουκς. "Καταλήξαμε έτσι στην απόφαση να αναστείλουμε τις ιατρικές μας δραστηριότητες στα κέντρα κράτησης".

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εγείρει επανειλημμένα ανησυχίες για τα βασανιστήρια σε βάρος ανθρώπων στη Λιβύη, περιλαμβανομένων πολλών που φέρονται να πολέμησαν στις τάξεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στην διάρκεια του εννιάμηνου εμφυλίου.

"Αρκετοί κρατούμενοι έχουν πεθάνει ενώ βρίσκονταν υπό την επιτήρηση ένοπλων παραστρατιωτικών μέσα και γύρω από την Τρίπολη και τη Μισράτα σε συνθήκες που δείχνουν την ύπαρξη βασανιστηρίων" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Οι καταγγελίες περί κακομεταχείρισης κι εξαφανίσεων πολιτικών κρατουμένων, έχουν προκαλέσει αμηχανία στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει δεσμευτεί να πάψει τις πρακτικές του προηγούμενου καθεστώτος και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο καλεί επίσημα τους πολίτες να μην προβαίνουν σε αντίποινα εναντίον πιστών στον Καντάφι και δηλώνει ότι θα ερευνήσει κάθε καταγγελία περί καταχρήσεων σε βάρος τους.

Χθες Τετάρτη, ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις "επαναστατικές ταξιαρχίες" που δρουν στη Λιβύη, τις οποίες κατηγορεί ότι προκάλεσαν τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ και ότι κρατούν χιλιάδες ανθρώπους σε μυστικές φυλακές.
real.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger