Υλικά...
1 φασιανός περίπου 600 γρ. 8 πράσινα μήλα, 5 φιρίκια, 5 πατάτες, 1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών, 200 γρ. βούτυρο, 1 λίτρο πόρτο 1 κρεμμύδι, 2 καρότα.
Εκτέλεση…
Για το φασιανό: Αλατίζουμε και πιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά το φασιανό και τον ψήνουμε ολόκληρο σε ζεστό φούρνο, στους 190˚C για 45’. Για τον πουρέ μήλου: Καθαρίζουμε την καρδιά και τα βάζουμε στο ταψί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 150˚C για 2,5 ώρες περίπου. Βγάζουμε και αφαιρούμε τη φλούδα. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο μέλι και κανέλα. Για τα φιρίκια: Καθαρίζουμε την καρδιά και ψήνουμε στους 150˚C για 1 ώρα. Για την πατάτα φοντάν: Κόβουμε τις πατάτες σε σχήμα κυλίνδρου. Απλώνουμε το βούτυρο στον πάτο της κατσαρόλας. Πατάμε όρθιες τις πατάτες μέσα στο βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε και όταν καεί το βούτυρο, προσθέτουμε το ζωμό μέχρι να καλύψει τις πατάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώσπου να βράσουν οι πατάτες. Για τη σάλτσα πόρτο: Ψιλοκόβουμε το καρότο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το πόρτο και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνουν τα ¾ της σάλτσας. Σουρώνουμε και κρατάμε το πόρτο. Αλατοπιπερώνουμε και αν χρειαστεί το ξαναβάζουμε στη φωτιά και δένουμε με λίγο βούτυρο.