Υλικά...
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 2 ½ φλιτζάνια κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι, ½ κιλό συκωτάκια πουλερικών, 200 γρ. κιμά χοιρινό, ½ φλιτζάνι πυκνό σκούρο ζωμό κρέατος ή σάλτσα από κρέας ή κοτόπουλο χωρίς λίπος, 3 φύλλα δάφνη, 2 κλωνάρια δεντρολίβανο, μπόλικο πιπέρι, 1 φλιτζάνι μπράντι, 2 φακελάκια σκόνη ζελατίνα άγευστη,1 ½ φλιτζανιού ψίχα ωμή φιστίκια Αιγίνης, 6 φετάκια χαμόν σεράνο ή προσούτο κομμένο με ψαλίδι σε λουρίδες κατά μήκος.
Εκτέλεση…
Σε απλωτή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το λάδι και βάλτε τα κρεμμύδια πασπαλίζοντας με αλάτι. Σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ξανθαίνουν, 15-20’. Προσθέστε τα συκωτάκια και τον κιμά δυναμώστε τη φωτιά και σοτάρετε να σφίξουν και να μην έχουν αίμα. Βάλτε το ζωμό, τη δάφνη, ½ φλιτζάνι νερό και βράστε 10’, ανακατεύοντας που και που. Βάλτε πιπέρι, πετάξτε τη δάφνη και το δεντρολίβανο και δοκιμάστε να διορθώσετε τη γεύση. Αδειάστε το μείγμα σε μίξερ ή μπλέντερ, προσθέστε τα φιστίκια κρατώντας 3 κουταλιές σούπας και ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ, ψιλοκόψτε τα υλικά, χωρίς να τα λιώσετε τελείως. Βάλτε σε γαβάθα το μπράντι και πασπαλίστε πάνω τη σκόνη ζελατίνα. Αφήστε να μείνει 2-3’ και ανακατέψτε. Βάλτε το μείγμα με τα συκώτια σε μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το μπράντι και αφήστε το σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά, αλλά να μη βράσει. Κατεβάστε από τη φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε για 2-3’. Στρώστε 2 μικρές στενές μακριές φόρμες για κέϊκ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε κάθετα λουρίδες προσούτο, να καλύψουν σχεδόν τον πάτο και τα πλάγια της κάθε φόρμας και να εξέχουν επάνω. Αδειάστε από μισό μείγμα σε κάθε φόρμα, γυρίστε τα λουριδάκια του προσούτο να καλύψουν το πατέ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για μια νύχτα ή 2-3 μέρες. Για να σερβίρετε αναποδογυρίστε το πατέ σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για μια νύχτα ή 2-3 μέρες. Για να σερβίρετε αναποδογυρίστε το πατέ σε πιατέλα, αφαιρέστε τα πλαστικά και στολίστε γύρω με φιστίκια. Κόβετε φετάκια και μαζί δίνετε λεπτές φέτες φρέσκο πολύσπορο ψωμί.