ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Τρία μέτρα - σοκ ζητεί πιεστικά η τρόικα. Νέα συνάντηση

Τρία μέτρα - σοκ ζητεί πιεστικά η τρόικα. Νέα συνάντηση

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 | 19:40




Μπροστά σε μέτρα-σοκ, που θα δοκιμάσουν και τα τελευταία όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας, φέρνει η τρόικα την κυβέρνηση καθώς αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα μέτρων συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και απαιτεί να αντικατασταθούν με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες θεωρούνται από την τρόικα ως «μετρήσιμες» και «ασφαλείς», αλλά ξεπερνούν και τις τελευταίες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα-σοκ που έχει ζητήσει η τρόικα είναι τρία:

1. Να μπει από... χαμηλά το μαχαίρι στις αποδοχές των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να εφαρμοστούν οι περικοπές σε συνολικές αποδοχές (από κύρια και επικουρική σύνταξη) 1.000 ευρώ και πάνω, με τους συντελεστές μείωσης να κυμαίνονται από 2% (για τις χαμηλότερες) έως 15% για τις υψηλότερες συντάξεις. Ομως η τρόικα ζητεί πρόσθετη εξοικονόμηση, με αποτέλεσμα να επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια περικοπής των συντάξεων από πολύ χαμηλό όριο συνολικών αποδοχών, ίσως και από τα 600 ευρώ! Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων περικοπών που ζητεί η τρόικα. Εναλλακτικά, εξετάζεται σενάριο να μπει πολύ βαθύτερα το μαχαίρι της περικοπής των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

2. Να καταργηθούν η 13η και η 14η σύνταξη και για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους (κάτω από 400 ευρώ τον μήνα), μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που λαμβάνουν μόνο 360 ευρώ τον μήνα. Ηδη έχει αποφασιστεί η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ τον μήνα, που θα μειώσει κατά 360 ευρώ τον χρόνο τις αποδοχές των συνταξιούχων του ΟΓΑ. Ομως η κυβέρνηση ήθελε να τους εξαιρέσει από το επαχθές μέτρο της περικοπής 13ης και 14ης σύνταξης που θα εφαρμοστεί σε όλους τους άλλους συνταξιούχους. Παρά ταύτα, όλα δείχνουν ότι ούτε αυτή η ακραία περικοπή θα αποφευχθεί τελικά και η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να προστατεύσουν από τις μειώσεις τους 800.000 συνταξιούχους αγρότες.

3. Να μπουν πριν από το τέλος του έτους σε εφεδρεία 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να λάβουν το 60% των αποδοχών τους για έναν χρόνο, ώστε πριν από το τέλος του 2013 να έχουν απολυθεί. Επιπλέον, να απολυθούν, με κατάργηση των θέσεών τους, χιλιάδες υπάλληλοι φορέων του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με άλλους. Η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή αυτών των δύο βασικών δεσμεύσεων του δεύτερου μνημονίου καθώς αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών προτάσεων της κυβέρνησης (διαθεσιμότητες υπαλλήλων με το 75% των αποδοχών, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με εξαγορά έως και τριών συντάξιμων ετών κ.ά.). Πάντως, σε χθεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης, επέμεινε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Στο σκέλος των μέτρων για την αγορά εργασίας, παρ’ ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει σε αυτή τη φάση το θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων απόλυσης, με περαιτέρω περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, όπως προτείνει η τρόικα, η διαπραγμάτευση δεν φαίνεται ότι θα κλείσει... αναίμακτα. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης το μέτρο της κατάργησης της συλλογικής διαπραγμάτευσης για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε η κυβέρνηση να έχει στο εξής τον πρώτο λόγο για τον καθορισμό του βασικού μισθού. Στο πλαίσιο αυτής της νομοθετικής ρύθμισης όλα δείχνουν ότι η τρόικα θα επιμείνει, ακόμη και με εκβιαστική πίεση της ύστατης ώρας, να ενσωματωθούν και άλλες δυσμενείς προβλέψεις για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Πάντως, ακόμη και αν κλείσει -με τεράστιες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση- το «πακέτο» των μέτρων, φαίνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολο έως το τέλος της διαπραγμάτευσης να «κλείσει» η διαφορά κυβέρνησης - τρόικας, σχετικά με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ύφεσης. Η τρόικα, με πρώτους τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιμένει ότι το 2013 η ύφεση θα είναι αρκετά βαθύτερη απ’ ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση (μέχρι 4% θα συρρικνωθεί η οικονομία, λέει η κυβέρνηση, έως και 5%, λέει η τρόικα). Σημειώνεται ότι όσο βαθύτερη είναι η ύφεση, τόσο αυξάνονται τα μέτρα εξοικονόμησης που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα. Εξάλλου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο να συζητηθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup το ζήτημα της Ελλάδας καθώς δεν θα είναι έτοιμη ως τότε η έκθεση της τρόικας για τη χώρα μας.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger