ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Δήμος Χίου: Ιστοσελίδα της πινακοθήκης κόστισε 180.000 ευρώ;

Δήμος Χίου: Ιστοσελίδα της πινακοθήκης κόστισε 180.000 ευρώ;

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 | 20:50




Η ιστοσελίδα της πινακοθήκης Χίου κόστισε ούτε λίγο, ούτε πολύ 180 χιλιάδες ευρώ.

Στην αρχική σελίδα δίνεται στο επισκέπτη η αίσθηση ότι έχει επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Νικόλαου Γιαλούρη και όχι την ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χίου. Προβάλλεται ένα «slideshow» αποκλειστικά με έργα του Γιαλούρη ενώ η λεζάντα που συνοδεύει την ακολουθία των εικόνων αναφέρει
«Ψηφιοποιημένη Συλλογή Έργων Γιαλούρη και άλλων Καλλιτεχνών» αλλά όπως φαίνεται μια απλή φωτογράφιση για τους υπεύθυνους του Δήμου μετονομάζεται σε ψηφιοποίηση.

Το κείμενο που διαδέχεται της λεζάντας είναι ενδεικτικό: το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιοποιημένου περιεχομένου αποτελείται από τη συλλογή και το λοιπό αρχειακό υλικό του Νίκου Γιαλούρη, του γνωστού ζωγράφου, ποιητή και καλλιτέχνη, που καταπιάστηκε ιδιαίτερα με θέματα που σχετίζονται με την φύση, τους ανθρώπους και την παράδοση της Χίου και ως εκ τούτου, αποτελεί κοινή παρακαταθήκη προς τις επόμενες γενιές.

Εν ολίγοις, η πινακοθήκη της Χίου χωρίς καμιά απολύτως αίσθηση της ιστορικής βαρύτητας που φέρουν οι παλαιότερες συλλογές της, προβάλει αποκλειστικά την συλλογή Γιαλούρη υποβαθμίζοντας μεθοδευμένα και συνειδητά τα έργα ανεκτίμητης αξίας των Rebrandt, Wimmer, Amiconi και άλλων – ακόμα και των καλλιτεχνών χιακής καταγωγής όπως του Γιάννη Μηταράκη και της Αικατερίνης Κουφάκη που επίσης δώρισαν σημαντικό μέρος του έργου τους στην πινακοθήκη της Χίου.

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, Μέτρο 3.2: «Επικοινωνίες – Δράσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας», ο Δήμος της Χίου υλοποίησε το έργο με τίτλο:

«Ψηφιοποίηση και προβολή πολιτιστικών συλλογών (έργα Νίκου Γιαλούρη και άλλων καλλιτεχνών)
που κατέχει ο Δήμος Χίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής»

Σε μια μοναδική για το δήμο προσπάθεια να διασωθούν ιστορικές μνήμες της Χίου μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μέσα λοιπόν από τη δικτυακή πύλη (http://culture.chioscity.gr) και την πολυμεσική εφαρμογή (DVD-ROM) που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου παρουσιάζεται το υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να θαυμάσει με την χρήση των νέων τεχνολογιών ένα σημαντικό τμήμα από τον πολιτιστικό πλούτο της Χίου.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε:
◦ η συλλογή και τεκμηρίωση του Πολιτιστικού Υλικού
◦ ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη Βάσης Δεδομένων Ψηφιακής Συλλογής
◦ η ψηφιοποίηση του Πολιτιστικού Υλικού καθώς και η Επιμέλεια της Ψηφιακής Συλλογής
◦ ο σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της Δικτυακής Πύλης (http://culture.chioscity.gr)
◦ ο σχεδιασμός και η Ανάπτυξη της Πολυμεσικής Εφαρμογής (DVD-ROM)

Το πολιτιστικό υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε αφορά:

◦ Έργα της συλλογής του Νίκου Γιαλούρη που περιλαμβάνουν προσχέδια, σχέδια, χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής, αλλά και βιβλία του καλλιτέχνη.
◦ Πίνακες της συλλογής Μηταράκη.
◦ Πίνακες της συλλογής Διοματάρη.
◦ Πίνακες της συλλογής Χρυσανθόπουλου και Μελέκου
◦ Πίνακες άλλων καλλιτεχνών, των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα κατέχει ο Δήμος Χίου.

Ανάδοχος του έργου ήταν η εταιρία ΓΝΩΜΩΝ Πληροφορικής Α.Ε., (ως υπεργολάβος συμμετείχε στο έργο το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου “Εργάνη”, ενώ ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό των €176.428,58.

Πηγή:newsvoice.gr Zougla.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger