Η εμμηνόπαυση είναι συνώνυμο με την αλλαγή. Φυσικά, η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή είναι το τέλος της εμμήνου ρύσης σας.
Καθώς πλησιάζετε την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σας εκκρίνουν μικρότερη ποσότητα από τις δύο πολύ σημαντικές ορμόνες: τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.
Ακόμα και πριν φτάσετε στην εμμηνόπαυση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η περίοδός σας δεν είναι τόσο φυσιολογική. Αυτό είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια ότι τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται.
Συνήθως ξεκινά στη δεκαετία του 40 έτους σας και μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.
Οι περισσότερες γυναίκες θα «περάσουν» στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 45 και 55, αλλά μερικές γυναίκες και νωρίτερα, έχουν δηλαδή «πρόωρη» εμμηνόπαυση. Οι γιατροί λένε μια γυναίκα έχει πρόωρη εμμηνόπαυση, όταν είναι κάτω από 40. Μερικές γυναίκες έχουν περίοδο, ακόμη και όταν είναι πάνω των 55 ετών.
Τότε λέμε ότι αυτές οι γυναίκες έχουν μια «καθυστερημένη» εμμηνόπαυση. Η «καθυστερημένη» εμμηνόπαυση συνήθως οφείλετε στην κληρονομικότητα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανισθεί εάν είμαστε υπέρβαροι.
Μερικές γυναίκες δεν έχουν κανένα πρόβλημα όταν «περνούν» από την εμμηνόπαυση. Αλλά οι περισσότερες έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι ή ήπια ή πιο οδυνηρά.
Τα γνωστότερα είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εναλλαγές της διάθεσης. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται κυρίως στα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας. Οι εξάψεις είναι το χαρακτηριστικότερο και περισσότερο βασανιστικό σύμπτωμα. Σε πολλές γυναίκες, οι εξάψεις διαρκούν για αρκετά χρόνια και μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως.
Η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα, το ξέσπασμα κλάματος, το αίσθημα κόπωσης, η αϋπνία και η απώλεια ενδιαφέροντος για τις σύνηθες ασχολίες αποτελούν τα βασικότερα ψυχικά ενοχλήματα.
Τέλος, η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά την επαφή, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και η ουρογεννητική ατροφία συνιστούν για πολλές γυναίκες ένα οξύ πρόβλημα.
Η Εμμηνόπαυση, Η Αλλαγή, και Εσείς.
Ορισμένες από αυτές τις συναισθηματικές επιδράσεις έχουν τις ρίζες τους στις φυσικές αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα, ενώ κάποιες άλλες όχι. Σας παραθέτουμε μερικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο αντίδρασης σας καθώς και την αντίδραση των άλλων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης:
• Η κατάθλιψη και το άγχος. Στο παρελθόν, όταν υπήρχε διαταραχή στα επίπεδα ορμονών ήταν πιθανά ο μόνος λόγος για τις αλλαγές της διάθεσης στις γυναίκες που «περνούν» την εμμηνόπαυση. Τώρα, οι εμπειρίες, οι αντιλήψεις και οι στάσεις απέναντι στη ζωή θεωρούνται οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες που έτυχε να υποφέρουν από κατάθλιψη στο παρελθόν, μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος. Η στάση σας μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ευημερία σας προς το καλύτερο. Η συζήτηση με ένα φίλο ή σύμβουλο και η «ένταξη» σε ομάδα υποστήριξης γυναικών μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά.
• Συναισθήματα για τεκνοποίηση. Μερικές γυναίκες θα αγχωθούν, διότι η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Φίλοι ή συγγενείς που έχουν ήδη βιώσει την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας που σχετίζονται με την απώλεια της γονιμότητας στην εμμηνόπαυση.
• Σεξουαλική επιθυμία και σχέσεις. Ενώ μερικές γυναίκες παρατηρούν μια αύξηση στην σεξουαλική επιθυμία, λόγω του μειωμένου άγχους που σχετίζεται με το φόβο της εγκυμοσύνης, άλλες βιώνουν μια απώλειά της. Σε πρόσφατη μελέτη «εμμηνοπαυσιακές γυναίκες», ανέφεραν ότι η σεξουαλική ορμή τους μειώθηκε σημαντικά, ως αποτέλεσμα της μεγάλης κολπικής ξηρότητας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποφέρετε άσκοπα. Στην αγορά υπάρχουν πολλά κολπικά λιπαντικά, κρέμες και άλλα μέσα που μπορούν να βοηθήσουν την καταπολέμηση της ξηρότητας του κόλπου. Επιπλέον κρατώντας τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές με το σύζυγο ή το σύντροφό σας, μιλώντας για τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχετε.
• Φυσική εμφάνιση. Δεν είναι ασυνήθιστο για το σώμα σας, και την εικόνα του σώματός σας, να αλλάξει τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανακατανομή του σωματικού βάρους και αλλαγές στον τόνο των μυών. Να θυμάστε, όμως, ότι η αλλαγή δεν είναι πάντα κάτι κακό. Αποδεχόμενη τις αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση, μπορεί να σας βοηθήσει να νοιώθετε πιο άνετα με το σώμα σας και να διατηρήσετε σε υψηλό επίπεδο την αυτοεκτίμησή σας.
Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η σιωπηρή επιδημία της εποχής μας. Σιωπηρή επειδή είναι ασυμπτωματική μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα και επιδημία γιατί αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πιθανώς μία στις δύο γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, πλήττονται από την ασθένεια. Η καλύτερη θεραπεία, βεβαίως, είναι η πρόληψη. Τα γαλακτοκομικά, η αποτελεσματικότερη πηγή ασβεστίου, πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Όταν όμως το πρόβλημα έχει ήδη ξεκινήσει, η διατροφή και η άσκηση δεν αρκούν. Τότε τη θεραπεία αναλαμβάνει η φαρμακευτική αγωγή.
Καρδιά
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν επίσης ένα πολύ σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα. Από πολύ παλιά ήταν γνωστό ότι οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με τους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης, τη διαταραχή του σακχάρου, την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά του κοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πιο επιβλαβές.
Δεν υπάρχει συστηματική θεραπεία της εμμηνόπαυσης. Αν όμως είναι απαραίτητο η ορμονική θεραπεία, όταν χορηγείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με κατάλληλη παρακολούθηση της γυναίκας είναι ασφαλής και εξασφαλίζει καλή ποιότητα ζωής και πρόληψη ατροφιών, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Θυμηθείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και τις ανησυχίες σχετικά με την εμμηνόπαυση, και επωφεληθείτε από την ανατροφοδότηση, γυναικών που έχουν ήδη βιώσει ό, τι περνάτε
Star.gr