ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » , » "Πάρτε μέτρα για τη μείωση των τιμών"

"Πάρτε μέτρα για τη μείωση των τιμών"

Written By FANTOM DUCK on Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 | 08:40


Το ζήτημα της ακρίβειας και την άμεση λήψη μέτρων από την πλευρά της νέας κυβέρνησης για την ανακούφιση των νοικοκυριών θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα φορείς της αγοράς... και καταναλωτικές οργανώσεις.

«Τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, το θέμα των υψηλών τιμών σε πολλά προϊόντα έχει αναδειχθεί ως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών, το οποίο οξύνθηκε περαιτέρω, λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και των μειωμένων εισοδημάτων», υπογραμμίζουν εκπρόσωποι της αγοράς.

Αυτό μαρτυρούν και τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, που αποκαλύπτουν ότι οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες βασικών προϊόντων είναι αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι (Μάιος 2011 - Μάιος 2012), με την υψηλότερη ανατίμηση κατά 18,23% να παρουσιάζει η ζάχαρη.

Οι ενδοομιλικές συναλλαγές είναι, κατά κύριο λόγο, υπεύθυνες των υψηλών τιμών στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Κορκίδης αναφέρει πως σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Εμπορίου, οι τιμές, χωρίς ΦΠΑ, 570 προϊόντων τροφίμων και τυποποιημένων βιομηχανικών αγαθών πρώτης ανάγκης στην ελληνική αγορά πωλούνται κατά πολύ ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Ακόμα και σήμερα, από τα 70 αγαθά πρώτης ανάγκης, ένα στα τέσσερα πωλείται στη χώρα μας στη διπλάσια τιμή από ό,τι στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και την Ισπανία», δηλώνει ο κ. Κορκίδης.

Υποστηρίζει δε ότι «η μεγαλύτερη «πληγή» της ακρίβειας στη χώρα μας είναι οι ενδοομιλικές πωλήσεις, το λεγόμενο «transfer pricing» των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων καταναλωτικών προϊόντων, μέσω της τριγωνικής δικτύωσης των πωλήσεων, που ευθύνονται για τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα ελληνικά ράφια».

Το υψηλό κέρδος, όπως επισημαίνει, φορολογείται σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες με συντελεστή π.χ. 10% έναντι της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα.

«Ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων, όπου στην Ελλάδα το 80% των πωλήσεων αφορά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων, υπάρχουν και άλλες διαδεδομένες πρακτικές και παραβάσεις του ανταγωνισμού, όπως οριζόντιες συμπράξεις, αποκλειστικότητες, στρατηγικές συμμαχίες, δικαιώματα εισόδου, προώθηση συγκεκριμένου προϊόντος ιδιωτικού σήματος και, γενικότερα, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης», όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Τονίζει δε ότι «η επόμενη σοβαρή πληγή της ακρίβειας είναι η φορολαγνεία της τρόικας, με την επιβολή και τις αυξήσεις 32 άμεσων και έμμεσων φόρων, ειδικών φόρων κατανάλωσης και, κυρίως, του ΦΠΑ».

Επίσης, για τα προϊόντα εγχώριας παραγωγής, ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, ο δρόμος από το χωράφι στο ράφι δεν είναι ούτε διαφανής ούτε ευθύς ούτε ίσια στρωμένος.

Πιο λίγες ποσότητες και πιο φθηνά ψωνίζει πλέον ο Έλληνας καταναλωτής, προκειμένου να αντέξει τις συνθήκες της ύφεσης. Η ανάγκη για φθηνότερες αγορές οδηγεί τους καταναλωτές στο να διερευνούν τις εναλλακτικές προτάσεις, που υπάρχουν στην αγορά, κάνοντας σύγκριση τιμών, προς αναζήτηση της καλύτερης επιλογής.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταναλωτική συμπεριφορά, συντονιστής της οποίας είναι ο Γιώργος Μπάλτας.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την έρευνα, ότι το 46% αγοράζει φθηνότερα προϊόντα, το 54% συγκρίνει τιμές σε προϊόντα και καταστήματα, το 17% περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και το 74% αγοράζει λιγότερα προϊόντα.

Όπως προέκυψε από τα σχετικά ευρήματα της έρευνας, η μέση μηνιαία δαπάνη στο σούπερ μάρκετ εκτιμάται στα 322 ευρώ και είναι μικρότερη από τα 334 ευρώ, που ήταν η εκτίμηση της περυσινής έρευνας.

«Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, σε μία ελεύθερη αγορά, είναι η σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και ο ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος καταναλωτής, ο οποίος καλείται και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της αγοράς τόσο στην αντιμετώπιση της ακρίβειας όσο και στη λειτουργία του ανταγωνισμού», δηλώνει στο ΑΜΠΕ η αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Άμεση ανάγκη, σύμφωνα με την ίδια, είναι η λήψη μέτρων για την εξυγίανση της αγοράς και τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού.

Όπως επισημαίνει, για την επίτευξη αυτού του σκοπού, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, οι συστηματικοί έλεγχοι για την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, η παραδειγματική τιμωρία όσων παρανομούν σε βάρος των καταναλωτών, η ενημέρωση του καταναλωτή για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του από την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και μείωση – εξάλειψη των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές.

«Οι χώρες της Ευρώπης, που αντιμετώπισαν το πρόβλημα της ακρίβειας, με απόλυτη επιτυχία, είναι αυτές που δημιούργησαν μία πανίσχυρη επιτροπή ανταγωνισμού, που δεν διανοούνταν οι επιχειρήσεις να κάνουν κατάχρηση, ανεξέλεγκτες αυξήσεις και κερδοσκοπική πρακτική», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καλαποθαράκου, συμπληρώνοντας ότι είναι αποδεδειγμένο ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών διευκολύνεται από την ενεργή συμμέτοχή τους στις Ενώσεις Καταναλωτών.

«Στη σύγχρονη κοινωνία, η ανάπτυξη ενός υπεύθυνου και αξιόπιστου κινήματος καταναλωτών είναι μοχλός για την αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή και την εδραίωση του υγιούς ανταγωνισμού», σημειώνει η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι η δύναμη των καταναλωτών είναι η δύναμη των πολιτών και της κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάλτας δηλώνει στο ΑΜΠΕ ότι η ριζική λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η ανασύσταση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στα προϊόντα, χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες, λόγω βαθιάς ύφεσης.


dailynews24.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger