ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Αυξήσεις 18% στα ράφια των σουπερμάρκετ!

Αυξήσεις 18% στα ράφια των σουπερμάρκετ!

Written By Ανώνυμος on Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012 | 07:10



Ανατιμήσεις ως 18% πέρασαν στα ράφια τον τελευταίο χρόνο βιομηχανίες και σουπερμάρκετ παρά την πρωτοφανή κρίση και τη μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών (www.e-prices.gr) του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με αυτά, οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες βασικών προϊόντων είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι με την υψηλότερη ανατίμηση κατά 18,23% να παρουσιάζει η ζάχαρη.

Ακριβότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν πωλούνται: τα αναψυκτικά κατά 10%, οι μαρμελάδες 8%, τα κατεψυγμένα ψάρια 7,87%, οι χυμοί φρούτων 7,1%, η μαργαρίνη 7,29%, το αλάτι και τα μπαχαρικά 6,9%, τα αλλαντικά 6,3% και το γάλα έως 6%. Στη λίστα αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται συνολικά 59 προϊόντα από τους κλάδους της διατροφής, των ειδών άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, ατομικής φροντίδας και αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, τα οποία συνθέτουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς και από αυτά, περισσότερα από ένα στα δύο παρουσιάζουν αυξήσεις σε ετήσια βάση (Μάιος 2011 - Μάιος 2012).

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων που σημείωσαν διεθνώς οι τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών από τον περασμένο Μάιο και οι οποίες ακόμα και σήμερα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οπως λένε, στο διάστημα αυτό η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 7,35%, των σιτηρών 14%, του ρυζιού 6,1%, του καφέ 18%, του ηλιελαίου 18,3%, και των λιπασμάτων 7,2%.

Πάντως ,θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και στο τελευταίο δίμηνο υπήρξε κάποια αποκλιμάκωση των τιμών αυτών στη διεθνή αγορά, αυτή δεν έχει φανεί ακόμη στα ράφια των σουπερμάρκετ. Επίσης και στο παρελθόν ανάλογες μεγάλες μειώσεις των διεθνών τιμών δεν είχαν περάσει στις τελικές τιμές των προϊόντων που πληρώνει ο καταναλωτής.

Στους παράγοντες αύξησης του κόστους τους, οι επιχειρηματίες προσθέτουν την ενίσχυση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών όπως και των καυσίμων διαπραγματεύονται σε δολάρια. Επίσης την αύξηση του μεταφορικού κόστους λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων αλλά και των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger