ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Οι περικοπές «σκοτώνουν» το Σέιχ Σου

Οι περικοπές «σκοτώνουν» το Σέιχ Σου

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 15 Μαΐου 2012 | 21:30



Της Στάσας Παπαγεωργίου

Με καταστροφή απειλούνται χιλιάδες δένδρα στο Σέιχ Σου, λόγω των οικονομικών περικοπών που έχουν γίνει για την προστασία του. Εδώ και τέσσερα χρόνια, το περαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο έλεος της πευκοκάμπιας, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει εγκρίνει το κονδύλι για τον ψεκασμό του δάσους από το 2008, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από το δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης του Σέιχ Σου αντιμετωπίζουν ακόμα και την πιθανότητα της νέκρωσης, καθώς εφέτος, λόγω των πολλών βροχών και της μεγάλης υγρασίας, ο πληθυσμός της κάμπιας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

«Η εικόνα του δάσους αυτή τη στιγμή είναι πολύ κακή», τονίζει ο Θωμάς Αβράμης, δασολόγος στο δασαρχείο Θεσσαλονίκης που έχει την ευθύνη για τη φύλαξη και προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. «Τα δέντρα φαίνονται ξερά και μοιάζουν καμένα. Η τροφική δραστηριότητα της πευκοκάμπιας εμποδίζει την ετήσια ανάπτυξή τους σε ποσοστό μέχρι και 40%. Οι βελόνες ξαναβγαίνουν μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο τα δέντρα έχουν ήδη καταπονηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πευκοκάμπια, ενώ γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα και σε άλλες ασθένειες. Από μόνο του αυτό το φαινόμενο δεν είναι πάντα αρκετό για να ξεράνει ολοκληρωτικά τα κωνοφόρα του δάσους, αλλά σε συνδυασμό με το φτωχό έδαφος του περιαστικού δάσους και ενδεχόμενη ανομβρία των επόμενων μηνών μπορεί να αποβεί καταστροφικό αν δεν αντιμετωπιστεί», προειδοποιεί ο Θ. Αβράμης.

Η καταπολέμηση της πευκοκάμπιας γίνεται με αεροψεκασμούς με ειδικό βιο-παρασκεύασμα με βάση το βακτήριο Bacillus thurigiensis και είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Η καταπολέμηση από εδάφους είναι λιγότερο αποτελεσματική και πιο δαπανηρή σε σχέση με τους αεροψεκασμούς.

«Φέτος, η ανάγκη για ψεκασμό είναι επιτακτική, καθώς η εικόνα του Σέιχ Σου είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική, με τα δέντρα να είναι σχεδόν απογυμνωμένα από τις βελόνες τους, ενώ το χρώμα τους, αντί για ζωηρό πράσινο, είναι ένα αντιαισθητικό καφέ», αναφέρει η Ελένη Αγγελίδου, δασάρχης Θεσσαλονίκης.

Εξαρση αλλεργιών

«Ανησυχούμε, επίσης, και για την έξαρση των αλλεργιών που παρατηρείται και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη της πευκοκάμπιας», προσθέτει η διευθύντρια του δασαρχείου. Παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει εγκρίνει τα περίπου 200.000 ευρώ που απαιτούνται για τους ψεκασμούς, το δασαρχείο Θεσσαλονίκης προχωρά κάθε χρόνο στις σχετικές έρευνες για την παρασκευή και τη χρήση των εντομοκτόνων.

«Εχουμε λάβει την υπόσχεση ότι θα βρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις και φέτος τον Οκτώβριο θα γίνει κανονικά ο ψεκασμός, ωστόσο το κονδύλι δεν έχει εγκριθεί ακόμα αν και έχουμε καταθέσει τη σχετική μελέτη», τονίζει η Ε. Αγγελίδου.

Εκτός, όμως από το περιαστικό δάσος, πρόβλημα με την εξάπλωση της πευκοκάμπιας αντιμετωπίζουν και περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν τεχνητές αναδασώσεις με πεύκα. Το δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει εντοπίσει και εκεί το πρόβλημα, ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη και στις περιοχές Ωραιοκάστρου, Λιτής και Πενταλόφου. «Στις περιοχές αυτές έχει να γίνει ψεκασμός περίπου έξι χρόνια. Πρόκειται για νέες αναδασώσεις, όμως, που δεν κινδυνεύουν τόσο, γι’ αυτό -και λόγω των «στεγνών» ταμείων- δίνεται προτεραιότητα στα 25.000 στρέμματα του περιαστικού δάσους», εξηγεί η Ε. Αγγελίδου.


real.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger