ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Η βιοποικιλότητα των ειδών σημαίνει... πλούσια γλώσσα

Η βιοποικιλότητα των ειδών σημαίνει... πλούσια γλώσσα

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 15 Μαΐου 2012 | 07:20


Σε περιοχές της Γης που είναι πλούσιο το ζωικό και φυτικό βασίλειο, οι γλώσσες των ανθρώπων έχουν έντονη ποικιλομορφία
Σε περιοχές της Γης που είναι πλούσιο το ζωικό και φυτικό βασίλειο, οι γλώσσες των ανθρώπων έχουν έντονη ποικιλομορφία
Άμεση σχέση ανάμεσα στη βιοποικιλότητα της χλωρίδας και της πανίδας μιας περιοχής και της ποικιλομορφίας της γλώσσας των εθνών που ζουν στην ίδια περιοχή διαπίστωσαν οι επιστήμονες.
Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 70% των γλωσσών του πλανήτη μας μιλιούνται στα κατ' εξοχήν σημεία όπου ανθεί η βιοποικιλότητα. Από τις 6.900 περίπου γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στη Γη, περισσότερες από τις 4.800 επιβιώνουν εκεί όπου υπάρχει πλούσια βιοποικιλότητα. Δυστυχώς, όπως επισημαίνεται, αυτές οι περιοχές σιγά-σιγά λιγοστεύουν σε αριθμό και συρρικνώνονται σε έκταση, με όποιες συνέπειες έχει κάτι τέτοιο για τον βιολογικό και πολιτισμικό πλούτο.
Μάλιστα, οι επιπτώσεις από τη μείωση της βιοποικιλότητας στη γλώσσα είναι άμεση σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PΝAS) διαπίστωσαν ότι όπου διαχρονικά υποβαθμίζεται το περιβάλλον, εκεί ακριβώς χάνονται οι τοπικές κουλτούρες και γλώσσες. «Οι βιολόγοι εκτιμούν ότι η ετήσια απώλεια των ειδών είναι πλέον τουλάχιστον 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ιστορική τάση, ενώ οι γλωσσολόγοι προβλέπουν ότι το 50% έως 90% των γλωσσών του πλανήτη θα εξαφανιστούν έως το τέλος του αιώνα μας», σύμφωνα με τους ερευνητές.


24h NewsRoom
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger