Υλικά...
10-12 μεγαλούτσικες σαρδέλες πολύ φρέσκιες, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο άνηθο, 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι χοντρό, ½ -1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο ξερή καυτερή πιπεριά ή πιπέρι, ½ φλιτζάνι λευκό κρασί, 2/3 φλιτζανιού μηλόξιδο, 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κλωνάρια άνηθο ή μάραθο για στόλισμα, 1 κουταλάκι γλυκού κόκκους ροζ πιπέρι, χοντροσπασμένους, φετάκια φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης.
Εκτέλεση…
Βγάλτε το κεφάλι ανοίξτε την κάθε σαρδέλα στη μέση και αφαιρέστε τη ραχοκοκαλιά. Ξεπλύντε σε τρεχούμενο νερό, στραγγίστε και απλώστε σε χάρτινη πετσέτα να στεγνώσουν τα φιλέτα της σαρδέλας. Σε πυρέξ ή ανοξείδωτο ταψί που να χωράει τις σαρδέλες σε μια στρώση, απλώστε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Βάλτε πάνω τα φιλέτα της σαρδέλας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Βάλτε πάνω τα υπόλοιπα λαχανικά και το αλάτι. Ανακατέψτε μαζί με το κρασί με το ξίδι και περιχύστε τις σαρδέλες. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να μείνουν 20’ σε δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου. Στραγγίστε τα υγρά από τα λαχανικά και τις σαρδέλες. Περιχύστε με ελαιόλαδο που πρέπει να καλύπτει τα φιλέτα και τα λαχανικά. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε να μείνουν στο ψυγείο μια νύχτα, προτού να σερβίρετε τις μαρινάτες σαρδέλες. Στολίστε με άνηθο και πασπαλίστε με σχοινόκαρπο ή ροζ πιπέρι. συνοδέψτε με φετάκια φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης.