ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Με 199 "ναι" πέρασε το νέο μνημόνιο

Με 199 "ναι" πέρασε το νέο μνημόνιο

Written By Ανώνυμος on Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 | 10:20



Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Με απώλειες από το ΠΑΣΟΚ και το ΝΔ, την απουσία του ΛΑΟΣ πλην των Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδη που ψήφισαν «ναι», υπερψηφίστηκε με 199 ψήφους η νέα δανειακή σύμβαση. «Όχι» από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, «ναι» από τη Δημοκρατική Συμμαχία, πλην του κ. Αυγενάκη που δήλωσε «παρών».

Συνολικά ψήφισαν 278 βουλευτές και τo αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

Επί της αρχής: 199 «ναι» - 74 «όχι» - 5 «παρών»
Άρθρο1: 190 «ναι» - 83 «όχι» - 5 «παρών»
Άρθρο 2: 201 «ναι» - 74 «όχι» - 3 «παρών»
Άρθρο 4: 202 «ναι» - 74 «όχι» - 2 «παρών».

Από το ΠΑΣΟΚ συνολικά 20 βουλευτές καταψήφισαν ή απείχαν, ενώ ο αριθμός ανεβαίνει στους 31 αν υπολογιστιούν όσοι διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή, αποστασιοποιούμενοι από το επίμαχο άρθρο 1 με τα εργασιακά και υπερψηφίζοντας τα υπόλοιπα. Επίσης 21 βουλευτές της διαφοροποιήθηκαν, όπως και οι κ.κ. Μ.Βορίδης και Αδ.Γεωργιάδης από τον ΛΑΟΣ, που έμειναν στην Βουλή και υπερψήφισαν, αντίθετα από τη γραμμή του κόμματός τους.

Καταψήφισαν από το ΠΑΣΟΚ οι: Λούκα Κατσέλη, Σπύρος Κουβέλης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Τόγιας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Κατσούρας, Θ.Παπαστρατίδης, Αλ.Αθανασιάδης, Οδ.Βουδούρης, Τσ.Μάτατζη, Γ.Αμιρίδης, Αννα Βαγενά. Απώντες ήταν οι Χάρης Καστανίδης, Λάμπρος Μίχος, Κυριακή Τεκτονίδου, Μαρία Κυριακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.

Από τη ΝΔ διαφοροποιήθηκαν οι Έλενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δημήτρης Σταμάτης, Κωνσταντίνος Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης, Μαργαρίτης Τζήμας, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Χρήστος Ζώης, Σπυρίδωνας Γαληνός, Παναγιώτης Μελάς, Γεώργιος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αναστάσιος Καριπίδης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Γεώργιος Βαγιωνάς.

01:00:
Ο ένας από τους δυο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ ο Κώστας Μαρκόπουλος καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ο έτερος Μ. Κεφαλογιάννης απουσίαζε.

00:54:
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία με 14 όχι από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 20 από ΝΔ.

00:50:
Όχι σε όλα από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γ. Λιάνη.

00:47:
Όχι από τον Γ. Αμοιρίδη

00:45:
Όχι από τον Χρ. Ζώη

00:35: Ναι σε όλα από Κ. Καραμανλή

00:30
"Όχι" από τους Δ. Σταμάτη και Γ. Βλάχο. Ναι από Μ. Βορίδη.

00:27
  Τα μέτρα καταψήφισε και η Β. Παπανδρέου, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε παρούσα επί της αρχής και ψήφισε όχι στο άρθρο 1 και παρούσα στα υπόλοιπα.

00:26 Όχι στα μέτρα και από τη Λούκα Κατσέλη

00:24 Ο Σπύρος Κουβέλης και η Άννα Βαγενά ψήφισαν "όχι" σε όλα.

00:20 Ξεκίνησε η ψηφοφορία.

23:50
Ο πρωθυπουργός ξεκινά την ομιλία του στη Βουλή με δραματικό τόνο «Οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατία και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Μία ασύντακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτο οικονομικό χάος και έκρηξη. Θα κινδύνευαν αποταμιεύσεις πολιτών, το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, δεν θα μπορούσαμε να εισάγουμε βασικά αγαθά, οι επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά και ανεργία θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο. Όλα αυτά θα οδηγούσαν σε έξοδο της χώρας από το ευρώ» είπε ο κ. Παπαδήμος περιγράφοντας τι θα σήμαινε το «όχι» στο νέο μνημόνιο. Καταλήγοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Γνωρίζω ότι για πολλούς από εσάς η σημερινή ψηφοφορία είναι μία εξαιρετικά δύσκολη επιλογή, μία ηθική δοκιμασία. Από την δική σας ψήφο εξαρτάται αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ή αν θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Γνωρίζετε ποιο είναι το πατριωτικό σας καθήκον και θα το πράξετε με την ίδια βεβαιότητα και αποφασιστικότητα που έχετε επιδείξει» απευθυνόμενος στους βουλευτές.

22:38 «Η ψήφος σήμερα είναι μία εθνική υπόθεση πάνω από κάθε κομματική πειθαρχία και η καταψήφιση δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

«Δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε όλους να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης γιατί ο καθένας χωριστά έχει διαχρονικά ευθύνη. «Φταίμε για ό,τι κάναμε, για κάθε ρουσφέτι, για κάθε παραθυράκι, για κάθε προνόμιο, για κάθε συντεχνία που υπερασπιστήκαμε, για κάθε συνδικαλιστή που γαλουχήσαμε, για κάθε λαμόγιο που δεν φυλακίσαμε, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πρόκειται να φοβηθώ, όπως δεν φοβήθηκα όταν 14 χρονών μου έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο για να αποκαλύψω τον κρυψώνα του πατέρα μου. Η δική μου κληρονομιά δεν είναι ούτε βίλες, ούτε πλούτη αλλά μία παράδοση αγώνων που συνεχίζω χωρίς να πτοούμαι από απειλές σε εμένα και στα μέλη της οικογένειας μου. Δεν πτοούμαι γιατί ξέρω ότι έχουμε δίκιο και αυτά που τραβάω είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτά που θα τραβήξει ο λαός. Πρέπει να αντέξουμε δεν είμαι έτοιμος για ζαριά το μέλλον του λαού μας» κατέληξε ανεβάζοντας τους τόνους ο κ. Παπανδρέου.



22.00 Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία έστειλε ο κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην κομματική πειθαρχία. «Ο καθένας γνωρίζει την προσωπική εκτίμηση που του τρέφω. Όμως για όσους επιμείνουν θα χωρίσουν οι δρόμοι μας γιατί δεν θέλω η Ελλάδα να χάσει για πάντα τον δικό της δρόμο».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με τη σημερινή ψήφο «θα απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού», ενώ συνέχισε : «Ψηφίζουμε αυτό που περιέχει και τη λάθος συνταγή, αλλά προσπαθούμε να το μετριάσουμε. Προσπαθούμε σήμερα με την ψήφο μας να αποφύγουμε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και να σταματήσουμε το μαρτύριο της σταγόνας».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς επέμεινε στο αίτημα του για προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν.



21:40 «Δεν θα ανεχτούμε αναίσχυντους εκβιασμούς ή τώρα ή χρεοκοπείτε» είπε ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του να καταψηφίσει το νέο μνημόνιο. Αμέσως μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με τους βουλευτές του κόμματος. Στην θέση τους παρέμειναν οι κκ Βορίδης και Γεωργιάδης.



20:32 «Αν κάνουμε λάθος τώρα, πέφτουμε στο κενό» είπε χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ο κ. Βενιζέλος, παρέθεσε αναλυτικά τις συνέπειες του «ναι» και του «όχι» στο νέο μνημόνιο.

«Ναι σημαίνει», είπε ο κ. Βενιζέλος, «1) διαγραφή μέρους του χρέους, το οποίο το 2020 θα είναι στο 120% του ΑΕΠ. 2) Νέο δάνειο ύψους 130 δις, το οποίο αρθροιστικά με το προηγούμενο αγγίζει τα 240 δις και καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2015. 3) Μείωση του μέσου επιτοκίου κατά 1 1/2 μονάδα και συνολικά 3,5 δις μείωση τόκων. 4) Μετακίνηση της λήξης των ομολόγων κατά 40 χρόνια. 5) Διάσωση των καταθέσεων, ιδιωτικών και του Δημοσίου. 5) Περιορισμό των απωλειών των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών ταμείων. 6) Εγγύηση της ενδιάμεσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος κατά τον χρόνο ανταλλαγής των ομολόγων. 7) Κοινοτικά κονδύλια τα οποία θα πάνε στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. 8) Ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών. 9) Μηχανισμός επιτήρησης και συμπίεση τιμών. 10) Πρόσθετα μέτρα 3 δις για το 2012 . 11) Πρόσθετα μέτρα για το 2013 και για το 2014. 12) Μείωση κατώτερου μισθού με διάσωση 13ου και 14ου μισθού. 13) Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στις κύριες μόνο όταν χορηγούνται αδικαιολόγητες υψηλές επιχορηγήσεις. 14) Παραμονή στο ευρώ».

Μόνη εναλλακτική επιλογή, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, είναι η ασύντακτη χρεοκοπία η οποία θα σημάνει την «αδυναμία επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, την μείωση της ρευστότητας σε βάρος εργαζομένων, αύξηση ανεργίας, πρόβλημα εισαγωγών (τρόφιμα, φάρμακα, υγρά καύσιμα), επάνοδο στη δραχμή με εξουθενωτικές συνέπειες, απώλεια κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων, δραματική μείωση φορολογικών εσόδων και δαπανών , άμεση δραματική απαξίωση τιμών ακινήτων».

«Χτίσαμε μία χώρα πάνω στην άμμο» κατέληξε ο κ.Βενιζέλος και «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να χτίσουμε μία χώρα σε στέρεες βάσεις. Πρέπει να δώσουμε την μάχη να σώσουμε την χώρα, δεν θα μας το συγχωρέσει το έθνος αν δεν κάνουμε το σωστό».



19:40 Μονομερή διαγραφή του χρέους και έξοδο από την ΕΕ με λαική εξουσία ζήτησε από το βήμα της Βουλής η γγ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα. «Ο βρεγμένος δεν πρέπει να φοβάται τη βροχή» ανέφερε και τόνισε ότι ο λαός δεν πρόκειται να γλυτώσει την χρεοκοπία ότι κι αν κάνει.



19.15- «Αυτή την ώρα έχουμε δύο επιλογές την μείωση του βιοτικού επιπέδου και τη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου», είπε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, και συνέχισε: «ʽΗ θα ψηφίσουμε τα επώδυνα και σκληρά μέτρα διατηρώντας ακέραιη την ελπίδα για τη σωτηρία της χώρας. ʽΗ θα αρνηθούμε την νέα δανειακή σύμβαση και να συζητάμε από αύριο τα σενάρια χρεοκοπία της χώρας που θα οδηγήσουν σε εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα».


Η κρίσιμη συνεδρίαση για το νέο μνημόνιο


real.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger