Άγνοια βασικών επιχειρησιακών παραμέτρων και συνθηκών ασφάλειας κατέδειξε η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι «μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να γίνει μόνο ένας πόλεμος το πολύ δύο με τρεις ώρες». Γιατί ακριβώς αυτό… φοβούνται τα επιτελεία: Έναν πόλεμο που θα διαρκέσει «δύο με τρεις ώρες», ύστερα από μια αιφνιδιαστική επίθεση της Τουρκίας. Έναν πόλεμο που μέσα σε 3 ώρες θα είχε προκαλέσει απώλεια εδάφους και καταστροφή σημαντικών στρατιωτικών υποδομών και δεν θα είχαν τον χρόνο να απαντήσουν με μια αντεπίθεση.
Π.χ., η κατάληψη του Καστελόριζου (φυλάσσεται από έναν ενισχυμένο λόχο 100 ανδρών) δεν θα διαρκούσε περισσότερο από μία ώρα, με την αερομεταφορά αρχικά και την αποβίβαση εν συνεχεία, π.χ., 500 ανδρών των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.
Για να προσεγγίσουν ελληνικές δυνάμεις, χρειάζονται περισσότερο από πέντε ώρες! Αν δεν δοθεί η δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις να επιτύχουν «ισοδύναμο τετελεσμένο» με την κατάληψη τουρκικού νησιού ή την πραγματοποίηση επιθετικής επιχείρησης στον Έβρο, Καστελόριζο τέλος και μαζί τέλος και στην ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου.
Επίσης, μέσα σε λιγότερο από 60 λεπτά μπορούν να αποβιβαστούν τουρκικές ειδικές δυνάμεις μεγέθους τάγματος στη Σκύρο, στη μέση του Αιγαίου (πυλώνας της Αεροπορίας στο Κεντρικό Αιγαίο, αλλά παντελώς αφύλακτη από τον Στρατό), και να ισοπεδώσουν αεροδρόμιο, αεροσκάφη, βάσεις εκτόξευσης βλημάτων ΜΜ40 Exocet κ.λπ.
Το 1996, μελέτη του ΓΕΑ ανέφερε ότι σε 30 λεπτά η Ελληνική Αεροπορία θα έχανε δύο Μοίρες μαχητικών και το 80% του συστήματος επίγειων ραντάρ. Σε 30 λεπτά με τα όπλα και τα αεροσκάφη της εποχής. Σήμερα;
Και πόσο λογικό είναι για έναν πρωθυπουργό (γιατί τα ίδια πίστευε και όταν ήταν πρωθυπουργός) να πιστεύει ότι μια τέτοια σφοδρή σύγκρουση θα έληγε σε «δυο-τρείς ώρες», χωρίς την απώλεια εθνικού εδάφους;
staratalogia.wordpress.com/