ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Εξετάζεται αύξηση κεφαλαίων ΔΝΤ

Εξετάζεται αύξηση κεφαλαίων ΔΝΤ

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011 | 14:40


Με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να σπάει κάθε ρεκόρ από την εποχή της ίδρυσης του ευρώ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν τη δυνατότητα να αυξηθούν τα κεφάλαια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είτε μέσω αύξησης συνεισφορών είτε μέσω διμερών δανείων, ώστε αυτό να μπορέσει στη συνέχεια να χρηματοδοτήσει την Ιταλία, την Ισπανία ή όποιο άλλο μέλος χρειαστεί βοήθεια.

Το ακανθώδες ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της 8ης - 9ης Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.
Ενώ η ευρωπαϊκή κρίση δημοσίου χρέους επιδεινώνεται ραγδαία κάθε ημέρα που περνάει, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγκάστηκαν χθες να ομολογήσουν την αδυναμία τους να αυξήσουν μέσω μόχλευσης τους διαθέσιμους πόρους του EFSF στο 1 τρισ. ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο. Θεωρείται βέβαιο ότι στην περίπτωση που η Ιταλία και η Ισπανία ζητήσουν εξωτερική οικονομική βοήθεια, οι πόροι του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν επαρκούν, εκτίμηση που ενισχύεται μετά την αποτυχία να μοχλευθούν οι πόροι του EFSF κατά 4-5 φορές.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε χθες ότι μπορεί να χρειαστεί βοήθεια από το ΔΝΤ προκειμένου να ενισχυθεί το EFSF, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα παρασχεθεί η βοήθεια. Ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του κ. Λικ Φρίντεν ομολόγησε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο» να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του EFSF στο 1 τρισ. ευρώ. «Πιστεύω ότι το EFSF δεν θα μπορέσει να επιλύσει όλα τα προβλήματα. Πρέπει να συνεργαστούμε με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, εντός του πλαισίου της ανεξαρτησίας της», είπε ο κ. Φρίντεν.

Ολο και περισσότερα κράτη-μέλη, ακόμη και δημοσιονομικά «γεράκια», όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, τάσσονται σταδιακά υπέρ της άμεσης παρέμβασης της ΕΚΤ στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η κρίση χρέους που πλέον απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης. Η Γερμανία φαίνεται όλο και πιο απομονωμένη στην απαίτησή της να μην παρέμβει η ΕΚΤ. Μία επιπλέον απειλή που αντιμετωπίζει το EFSF είναι ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, ενώ χθες η η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune ανέφερε ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναμένεται να υποβαθμίσει τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας από σταθερές σε αρνητικές.

Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους που επικαλείται το Ρόιτερς, η ιταλική κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με το ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας, πιθανώς σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Πάντως προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για παροχή βοήθειας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ωστόσο, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πλέον η Ευρωζώνη αλλάζει στρατηγική και θα πιέζει κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αναζητούν βοήθεια το συντομότερο δυνατό προκειμένου να προλαμβάνεται η εξάπλωση της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν ζήτησε από τον κ. Μόντι να λάβει αμέσως νέα μέτρα λιτότητας ύψους 11 δισ. ευρώ, επιπλέον των περίπου 50 δισ. που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Χθες, η Ιταλία αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκιο ύψους 7,89% προκειμένου να δανειστεί για τρία χρόνια, ενώ μόλις πριν από ένα μήνα είχε δανειστεί με επιτόκιο 4,93%. Τα δεκαετή ιταλικά ομόλογα πουλήθηκαν χθες με επιτόκιο 7,56% σε σχέση με επιτόκιο 6,06% στα τέλη Οκτωβρίου.

Τα επιτόκια που αναγκάστηκε να προσφέρει χθες η ιταλική κυβέρνηση είναι υψηλότερα από αυτά που πλήρωναν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, όταν αναγκάστηκαν να ζητήσουν οικονομική διάσωση.



ΠΗΓΗ 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger