Οι συνεχείς καθυστερήσεις για την εξεύρεση οριστικής λύσης για το ελληνικό χρέος έχουν ανησυχήσει σε τέτοιο βαθμό την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι να συγκαλεί το πρωί της Δευτέρας έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του επιτρόπου Όλι Ρέν, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Στη σύσκεψη που θα γίνει λίγες μόνο ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί η στασιμότητα που παρουσιάζεται στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, αλλά και η ανησυχία που προκαλεί η επίθεση των αγορών στην Ιταλία, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης χρέους. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντερκ Ντε Μπάκερ, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μια έκτακτη σύνοδο αλλά για μια συνάντηση με σκοπό τον συντονισμό των θέσεων όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Οι αντικρουόμενες απόψεις μέσα στην ευρωζώνη συνεχίζονται, κυρίως για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών, με τους οίκους αξιολόγησης να προειδοποιούν ότι θα θεωρήσουν ως επιλεκτική χρεοκοπία οποιαδήποτε συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, προειδοποίηση που φέρνει και πάλι στο φως νέα σενάρια για επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Την ίδια στιγμή η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στην εκπομπή "This Week" του δικτύου ABC, δήλωσε πως μια πιθανή στάση πληρωμών των υποχρεώσεων των ΗΠΑ που να συνδέεται με το χρέος τους θα έχει “άσχημες επιπτώσεις” στη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο και πρόσθεσε: "Αν εξελιχθεί πλήρως το σενάριο για στάση πληρωμών, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πραγματικά άσχημες όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της. Εμείς στο ΔΝΤ ανησυχούμε πραγματικά και ελπίζουμε ειλικρινά να υπάρξει συμβιβασμός πριν τη λήξη της προθεσμίας. Είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι ξαναρχίζει ο διάλογος".
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι κάθε συζήτηση για βοήθεια θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου. Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ τόνισε για το θέμα: "Το βασικό ζήτημα είναι εάν θα δούμε εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση και αν θα υπάρξει πολιτική θέληση για την εφαρμογή. Το χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε αυτό το πλαίσιο, αν θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να αποκαταστήσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους. Η μείωση των επιτοκίων και η παροχή των εγγυήσεων είναι μεταξύ των επιλογών που θα πρέπει να εξεταστούν."
Υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους για μια επταετία με την ίδια αξία των ομολόγων και με τα ίδια επιτόκια τάχθηκε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι είναι καλύτερη λύση από την ανταλλαγή ομολόγων που θα εκληφθεί ως χρεοκοπία και πρόσθεσε: "Περιμένω πως οι πιστωτές θα συμφωνούσαν σε αυτή την λύση, καθώς θα τους αφήσει με την ίδια αξία των ομολόγων και τα ίδια επιτόκια.
Παράλληλα, θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις". Μέτρα για την ανάπτυξη ζητούν τόσο ο σύμβουλος του ΔΝΤ, Ζου Μιν, όσο και ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, ο οποίος τόνισε: "Φυσικά η Ελλάδα φέρει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση. Για το λόγο αυτό η ετοιμότητα της κυβέρνησης στην Αθήνα για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όμως μόνον ο περιορισμός των δαπανών δεν δημιουργεί ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη η χώρα δεν θα μπορέσει ξανά να σταθεί στα πόδια της. Γι' αυτό η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις".
http://www.megatv.com/
Home »
» Στην "κόψη" του Eurogroup