Ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο για λήψη νέων επιπρόσθετων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην περίπτωση που δεν αποδώσουν αποτελεσματικά το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος.
Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανάγνωσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος πριν αρχίσει η συζήτησή του μεθαύριο το απόγευμα στην Ολομέλεια, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να ερχόμαστε κάθε φορά με νέα μέτρα. Τόνισε όμως ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει δήλωση πως δεν θα λάβει νέα μέτρα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σπεύδοντας να καθησυχάσει όλες τις πτέρυγες διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε ανθρώπινη δυνατή προσπάθεια να εκτελέσει τον προϋπολογισμό χωρίς να χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό - όπως είπε - θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθούν το κράτος, οι πολίτες, η αγορά, η δημόσια διοίκηση και η φορολογική διοίκηση.
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι ορισμένα από τα μέτρα «μπορεί να είναι αναγκαστικά αλλά ταυτόχρονα είναι δυσάρεστα», δήλωσε ότι «με ενσωματωμένους μηχανισμούς θα διορθωθούν οι αδικίες στην έκτακτη εισφορά ανάλογα με τα εισοδήματα» και κάλεσε όλους να «βγουν από τη στρούγκα και τη μιζέρια προκειμένου να διορθώσουμε το ταχύτερο τις αδικίες». Και πρόσθεσε με νόημα: «Ολα πρέπει να γίνουν επειγόντως… Θα έχουμε ένα πάρα πολύ θερμό καλοκαίρι, κάθε μέρα θα μετράει όσο ένας μήνας, η πύκνωση του πολιτικού χρόνου είναι τεράστια… Απέναντί μας έχουμε έναν τοίχο, την απόλυτη δυσπιστία και κάθε μέτρο που παίρνουμε περνά από χίλια κόσκινα…».
Πάντως, ουδείς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έδειξε χθες ότι προτίθεται να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μολονότι απ' ό,τι φάνηκε στις τοποθετήσεις τους αναγνωρίζουν ότι τα νέα μέτρα είναι πολύ σκληρά, ενώ υπήρξαν και στοιχεία κριτικής απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο. Ο Κώστας Γείτονας υποστήριξε πως «οι αλλαγές ασφαλώς σκληραίνουν τα μέτρα και έγιναν λόγω της αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των προηγούμενων», ενώ η τέως υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε εθνικό διάλογο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και τάχθηκε υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών. Υπήρξαν όμως και κυβερνητικοί βουλευτές που άσκησαν έντονη κριτική. Η Τώνια Αντωνίου επέκρινε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς, χαρακτηρίζοντας τα φορολογικά μέτρα δυσβάσταχτα για τον πολίτη, σχολίασε: «Τέλος στα διλήμματα για την 5η δόση… Μας κατηγορήσατε - ακόμη και αποστάτες του '65 χαρακτηριστήκαμε…».
Νωρίτερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε «να πληρώσουμε όλοι για να εμπεδώσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ ο Γιάννης Αμοιρίδης εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για την εξίσωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης.
http://www.tanea.gr/