Ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο και ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, το ξέρουμε, δε χρειάζεται να μας το πει ούτε ο… Χαρδαβέλλας. Ότι πρέπει να αξιοποιηθεί είναι αυτονόητο, ειδικά ο χρυσός στη Μακεδονία και τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Από εκεί όμως μέχρι να φτάσουμε να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε εταιρείες – νταβατζήδες, ελληνικές και ξένες, απέχει πολύ. Μόνο με διαφανείς διαδικασίες κι αφού πρώτα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και δίνεται δουλειά σε ανθρώπους ενώ και το κράτος καρπώνεται σημαντικά οφέλη, μπορεί να παραχωρηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας.
Η περίπτωση των Μεταλλείων Κασσάνδρας και του κοιτάσματος χρυσού στην περιοχή είναι παλιά ιστορία. Ο πανταχού παρών, επιχειρηματίας Γ. Μπόμπολας διεκδικεί μέσω της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός μας άδεια για την επένδυση στη Χαλκιδική που θα γεμίσει τα άδεια (λόγω έλλειψης έργων) ταμεία του επιχειρηματία. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να δώσει την άδεια έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στον επιχειρηματία, εξού και η μια στο καρφί και μια στο πέταλο αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τα μέσα του, ειδικά από το Mega.
Η επένδυση, φαίνεται να πάσχει σε ότι αφορά την περιβαλλοντική μελέτη και τους κινδύνους που κρύβονται για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, θέμα για το οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για άρνηση της Τ. Μπιρμπίλη να δώσει την άδεια, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από συντρόφους της να αφήσουν το Μπόμπολα να κάνει την επένδυσή του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ένα αλαλούμ που δημιουργήθηκε με το πρακτορείο Ρόιτερς το οποίο υποστήριξε ότι η Τ. Μπιρμπίλη δήλωσε πως δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να δώσει την άδεια στην Ελληνικός Χρυσός. Αμέσως η μετοχή της μητρικής καναδικής μεταλλευτικής European Goldfields, βούτηξε 20% στο χρηματιστήριο και από το ΥΠΕΚΑ έτρεχαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Η ουσία είναι ότι μαίνεται παρασκηνιακός πόλεμος για την άδεια με πιέσεις από τον επιχειρηματία να προχωρήσει η δουλειά αλλά και με κανέναν να μην αναλαμβάνει την ευθύνη μιας υπογραφής που θα τον έφερνε απέναντι από όλη την ελληνική κοινωνία.
Από την άλλη, η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να επιστρέψει 15 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο ως παράνομες επιδοτήσεις, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά χρήματα που δόθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός για τα κρατικά μεταλλεία τα οποία στη συνέχεια πουλήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.
Το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι το να πληρώσει η εταιρεία 15 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της επένδυσης η οποία θα φτάσει το 1 δις. Αν δηλαδή η κυβέρνηση δώσει την άδεια που επιθυμεί ο επιχειρηματίας τα 15 εκατ. θα φανούν στην εταιρεία σαν χαρτζιλίκι.