Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις η Ελλάδα, για το γεγονός, ότι δεν ενέταξε τα ομόφυλα ζευγάρια στις προϋποθέσεις για τη σύναψη του σύμφωνου συμβίωσης...
Στις προσφυγές, που κατέθεσαν συνολικά τρία ομόφυλα ζευγάρια εκπροσωπούμενα από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι και τους συνηγόρους τους, ισχυρίστηκαν ότι η ελληνική νομοθεσία εισάγει αθέμιτη διάκριση.
Ειδικότερα, μέσω της επιχειρηματολογίας τους, υποστήριξαν ότι το ελληνικό κράτος στερεί από τα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να συνυπογράψουν το επίσημο έγγραφο και έτσι να περιβάλλουν τη σχέση τους με έννομες συνέπειες. Συνεπώς, τους στερεί τη νομική προστασία της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και περιέχει αθέμιτη διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους.
Την περασμένη Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέστειλε έγγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση, καλώντας την να καταθέσει τις απόψεις της επί του ζητήματος μέχρι τις 31 Μαΐου.
Μιλώντας στο «Βήμα online» ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ, κ. Παναγιώτης Δημητράς, υπενθύμισε ότι, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για τροποποίηση του νόμου σχετικά με το σύμφωνο, ώστε να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι προτάσεις αυτές, ωστόσο, απορρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Εν συνεχεία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης, δημιούργησε τον περασμένο Ιούλιο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα καταθέσει προτάσεις για το σύμφωνο συμβίωσης ατόμων ιδίου φύλου.«Βρισκόμαστε συνεπώς, μπροστά στο παράδοξο να καλείται η κυβέρνηση σήμερα να απαντήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να υπερασπιστεί ένα νόμο με τον οποίο ως αντιπολίτευση… είχε διαφωνήσει και έχει διακηρύξει ότι θέλει να τροποποιήσει. Εμείς καλούμε την κυβέρνηση, να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και να τροποποιήσει το νόμο το συντομότερο δυνατό ώστε να αρθεί η διάκριση», καταλήγει ο κ. Δημητράς.