ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » «Επιστρέφει» στη δραχμή η Μ. Δαμανάκη

«Επιστρέφει» στη δραχμή η Μ. Δαμανάκη

Written By Ανώνυμος on Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 | 08:15



Η Μαρία Δαμανάκη «επιστρέφει» στα της δραχμής λίγο πριν την κορύφωση του δράματος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και αφήνει αιχμές για την κυβέρνηση Παπανδρέου μιλώντας για «καταστροφικό δρόμο»...

Ήταν προς τα τέλη Μαΐου όταν στην Ελλάδα το κυβερνών κόμμα ασχολούνταν με τις πρώτες έμμεσες αναφορές περί δημοψηφίσματος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ουδείς τότε μπορούσε να προδικάσει το τι θα επακολουθούσε για τον τότε Πρωθυπουργό και την Ελλάδα εκείνη τη δραματική βραδιά στις Κάννες όταν Μέρκελ και Σαρκοζί του έδειξαν περίπου το δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα.

Σε Αθήνα και Βρυξέλλες έσκασε τότε ως «βόμβα» μία δήλωση της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη: «Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα θυσιών ή επιστρέφουμε στη δραχμή» έλεγε σε ανακοίνωσή της γνωστοποιώντας έτσι τον ισχυρισμό της ότι το σενάριο για απομάκρυνση της Ελλάδας από το Ευρώ δεν είναι και τόσο μακρινό.

Αυτές οι δηλώσεις είχαν κάνει άνω – κάτω την κυβέρνηση Παπανδρέου ενώ αρχικά προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση της Κομισιόν: «Δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε επίπεδο Ευρωζώνης ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν έχει τεθεί από κανένα κράτος μέλος» είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, κ. Αμαντέου Αλταφάζ.

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε κάνει προσπάθειες να πείσει ότι δεν υπήρχε συνεννόηση της κ. Δαμανάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου πριν γίνει μία τέτοια δήλωση. Με κάποιες ημέρες καθυστέρηση ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είχε περίπου στηρίξει το σκεπτικό της Ελληνίδας Επιτρόπου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, είχαν αντιδράσει έντονα.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Και σήμερα που το δράμα της τρόικας φτάνει στην κορύφωσή του, η κ. Δαμανάκη...επιστρέφει στα της δραχμής και μιλά ανοιχτά για εναλλακτικά σενάρια:

«Τότε είχαμε μιλήσει για τα σενάρια αυτά με στόχο να προλάβουμε τις εξελίξεις. Δεν έπεισα και η σπατάλη χρόνου συνεχίστηκε. Τώρα πια δεν είναι απλώς σενάρια. Είναι εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται ανοιχτά. Δεν είναι προτιμητέα αυτή την στιγμή. Προκρίνεται η εσωτερική υποτίμηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης. Αλλά υπάρχει η προετοιμασία και για άλλες λύσεις, αν και εφόσον η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, παρά τις προσπάθειες, να ακολουθήσει την πορεία της ευρωζώνης» αναφέρει στο Βήμα της Κυριακής.

Η νέα δήλωση της κ. Δαμανάκη αυτή τη φορά όμως φαίνεται πως βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε αρκετά κέντρα των Βρυξελλών. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απείλησε με χρεοκοπία την Ελλάδα- και μάλιστα εντός Μαρτίου - εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Η κ. Δαμανάκη όμως δεν μένει μόνο στα της δραχμής. Αφήνει σαφείς αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του με αφορμή τα όσα προηγήθηκαν τα δυο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ:

«Το κλίμα είναι βαρύ για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Δυστυχώς χειροτερεύει. Η κύρια ευθύνη είναι δική μας. Ακολουθήσαμε καταστροφικό δρόμο. Εδώ και δύο χρόνια υποσχόμαστε αλλαγές που είτε δεν τις προχωρούμε καθόλου είτε δεν τις ολοκληρώνουμε. Λέμε πολλά και κάνουμε ελάχιστα. Συμφωνούμε σε χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούμε. Διαμορφώσαμε έτσι την εικόνα ενός κράτους συστηματικά αναξιόπιστου. Ενός συνομιλητή εκ τεκμηρίου αφερέγγυου..... Μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε με έργα όχι με λόγια. Μόνος δρόμος είναι η χωρίς καθυστερήσεις τήρηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων μας. Ο χρόνος μας τελειώνει. Όχι σήμερα αλλά ήδη από χθες».


real.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger