ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » O Παπακωνσταντίνου δείχνει Βενιζέλο για την λίστα

O Παπακωνσταντίνου δείχνει Βενιζέλο για την λίστα

Written By Greekznews 1 on Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012 | 16:00

«Εγώ την λίστα την έδωσα στον Διώτη ρωτήστε τον επόμενο» είπε με νόημα ο πρώην υπουργός οικονομικών. Μιλώντας στο... Mega ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως την λίστα Λαγκάρντ την έδωσε ο στον τότε προιστάμενο του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη «ρωτήστε τον επόμενο» είπε ο πρώην υπουργός οικονομικών.

«Κυνήγι του χαμένου θησαυρού» θυμίζει η λίστα με τους 2.000 Έλληνες που διαθέτουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες. Τη συγκεκριμένη λίστα είχε παραδώσει από το 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όμως, όπως αποδεικνύεται, εκείνη την εποχή δήλωνε ότι δεν ήξερε τίποτα.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από γραπτή απάντηση του πρώην τσάρου της Οικονομίας, σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την περίοδο ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνιόταν την ύπαρξη της περιβόητης λίστας.

«Το ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά Ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 6 Ιουνίου του 2011.

Ωστόσο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με πρόσφατη δήλωση του, αναιρεί τα όσα έλεγε το 2011, καθώς όχι μόνο παραδέχεται την ύπαρξή της λίστας, αλλά υποστηρίζει ότι την είχε στην κατοχή του και την παρέδωσε στον τότε γγ του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Καπελέρη. «Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών.

Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στην πρόσφατη δήλωσή του.

Η περιβόητη λίστα αποτελεί υλικό το οποίο είχε υποκλέψει υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας HSBC και στη συνέχεια το αγόρασε η γαλλική κυβέρνηση. Στο εν λόγω CD περιλαμβάνονται και ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων που είχαν καταθέσεις στην ανωτέρω τράπεζα. Μέσω της διπλωματικής οδού η λίστα έφτασε, όπως φαίνεται στην Αθήνα, ωστόσο ακόμα η τύχη της αγνοείται.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger