ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » ΟΗΕ: Νέο βέτο της Ρωσίας στο σχέδιο απόφασης του ΣΑ για την Τουρκο-συριακή κρίση

ΟΗΕ: Νέο βέτο της Ρωσίας στο σχέδιο απόφασης του ΣΑ για την Τουρκο-συριακή κρίση

Written By Greekz News on Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012 | 02:10Η Ρωσία μπλόκαρε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο καταδίκαζε τη ρίψη οβίδων από το συριακό έδαφος σε ένα τουρκικό χωριό και πρότεινε αντ' αυτού ένα πιο ήπιο κείμενο που ζητεί "αυτοσυγκράτηση" στα σύνορα των δύο χωρών, χωρίς να αναφέρεται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Στο ρωσικό κείμενο διατηρούνται κάποιες από τις αρχικές διατυπώσεις της πρότασης που υπέβαλε στο ΣΑ του ΟΗΕ το Αζερμπαϊτζάν και καλείται η συριακή κυβέρνηση να ερευνήσει την επίθεση στο τουρκικό χωριό Ακτσάκαλε. Ωστόσο, έχει αφαιρεθεί η πρόταση που θεωρείται κρίσιμης σημασίας από πολλούς διπλωμάτες: "Τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια".

Δυτικοί διπλωμάτες σχολίασαν ότι το ψήφισμα που προτείνει η Μόσχα, αν γίνει δεκτό, θα αποδυναμώσει σε απαράδεκτο βαθμό το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας προς τη Δαμασκό.

Ένα άλλο πρόβλημα με τη ρωσική πρόταση, πάντα σύμφωνα με τους Δυτικούς διπλωμάτες, είναι ότι επιχειρεί να εξισώσει τη συριακή επίθεση με την τουρκική απάντηση. Δεν επιρρίπτει την ευθύνη στο συριακό στρατό καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι χρειάζεται να ερευνηθεί το θέμα για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται.

Τα μέλη του Συμβουλίου θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο πρέπει να καταδικάσει "με σαφήνεια και χωρίς αμφιβολίες" την επίθεση εναντίον της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε "πολύ αποσταθεροποιητική". Πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες-μέλη του ΣΑ θεώρησαν απαράδεκτη τη ρωσική πρόταση.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger