ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Υποτονικός ο Ομπάμα, διαβασμένος ο Ρόμνεϊ στο ντιμπέιτ

Υποτονικός ο Ομπάμα, διαβασμένος ο Ρόμνεϊ στο ντιμπέιτ

Written By Ανώνυμος on Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 | 18:40




Με τον αέρα των τριών ποσοστιαίων μονάδων προβάδισμα μπήκε ο Μπαράκ Ομπάμα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Ντένβερ στο Κολοράντο για την τηλεοπτική μάχη εναντίον του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ που οι δύο πολιτικοί άνδρες διασταυρώνουν τα ξίφη τους εν όψει των προεδρικών εκλογών. Τα επόμενα θα γίνουν στις 11 και στις 22 Οκτωβρίου. Παρά την άνεση του προέδρου Ομπάμα όμως, τις εντυπώσεις κέρδισε ο ρεπουμπλικάνος Ρόμνεϊ.

Ο Ρόμνεϊ ήταν γρήγορος, ετοιμόλογος και απαντούσε καίρια στα ζητήματα που του έθετε ο οικοδεσπότης του ντιμπέιτ, ο δημοσιογράφος Jim Lehrer, παρουσιαστής της ειδησεογραφικής εκπομπής «NewsHour» του καναλιού PBS.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του CNN μία ώρα μετά την τηλεμαχία, ο Ρόμνεϊ ήταν «καλύτερος», σύμφωνα με το 67% των ερωτηθέντων, έναντι 25% που υποστήριξε ότι ο Ομπάμα τα πήγε καλύτερα στο ντιμπέιτ. «Τηλεοπτικό νικητή» ανέδειξε και η δημοσκόπηση του CBS τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Ωστόσο, η επιρροή που ασκούν τα ντιμπέιτ στη συνείδηση των τηλεθεατών είναι απειροελάχιστη και η ιστορία έχει δείξει ότι δεν αλλάζουν σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών, εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Καρίμ Κράιτον από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δήλωσε ότι το πρώτο ντιμπέιτ «δεν θα αλλάξει τον χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας, όμως η εμφάνιση του Ρόμνεϊ πατούσε σε γερές βάσεις. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχασε την εκτίμηση των Αμερικανών» πρόσθεσε.

Μερικές ώρες πριν από το πρώτο ντιμπέιτ, δημοσκόπηση του NBC News και της «Wall Street Journal» έδινε ποσοστό 49% στον Ομπάμα και 46% στον Ρόμνεϊ. Δηλαδή, μια διαφορά μέσα στα περιθώρια του λάθους, όπως λένε οι δημοσκόποι.

Η «εικόνα» της συγκεκριμένης δημοσκόπησης και τοο αποτέλεσμα του πρώτου ντιμπέιτ, σύμφωνα πάντα με αυτό που δείχνουν τα νούμερα, δηλώνει ότι το παιχνίδι των φετινών προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες παίζεται στα ίσα!

Η χειραψία και η επέτειος

Το πρώτο πλάνο που κατέγραψε η κάμερα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες ήταν μια σφιχτή χειραψία. Πρώτος μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα, που η εμπειρία του τού έχει δείξει ότι ο απλός κόσμος σαγηνεύεται όταν οι πολιτικοί μιλάνε απλά και για προσωπικά τους θέματα. Η επέτειος του γάμου του με τη Μισέλ Ομπάμα «έκατσε» πολύ καλά στην περίσταση.

«Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά. Δεν τυχαίνει να γιορτάζουμε κάθε χρόνο μπροστά σε σαράντα εκατομμύρια ανθρώπους» είπε χαμογελώντας, ενώ οι κάμερες γύρισαν προς τη Μισέλ Ομπάμα.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το πιο ρομαντικό μέρος που θα μπορούσατε να φανταστείτε, εδώ μαζί μου» σχολίασε με χιούμορ ο Μιτ Ρόμνεϊ, για να περάσουν στη συνέχεια σε πιο τετριμμένα θέματα, όπως η οικονομία, η ανεργία και η φορολογία.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Το ερώτημα δεν είναι πού έχουμε πάει αλλά πού έχουμε στόχο να πάμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας το πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα στη χώρα του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009.

«Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη» είπε ο Ομπάμα. «Ανησυχώ ότι ο δρόμος που βαδίζουμε είναι ανεπιτυχής. Πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση» απάντησε ο Ρόμνεϊ αναφερόμενος στο δικό του πρόγραμμα, ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εμπορίου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η συζήτηση εξελίχθηκε με «χτυπήματα» σε καίρια σημεία του λόγου του ενός προς τον άλλον.

Ο υποτονικός και ο διαβασμένος

Ομως, ο Ομπάμα ήταν «υποτονικός» σε σχέση με τον Μιτ Ρόμνεϊ, που ήταν γρήγορος και καλά διαβασμένος. Ο σημερινός πρόεδρος δεν ήταν άστοχος, ούτε είχε άγνοια, ήταν όμως νωχελικός στις αντιδράσεις του. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαία κάτι κακό, έσπευσαν να τονίσουν κάποιοι πολιτικοί αναλυτές. Η ηρεμία του Ομπάμα μαρτυράει ψυχραιμία, υπευθυνότητα και συνέπεια ενός ηγέτη που αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των Αμερικανών.

Πολλοί μάλιστα από τους ανεξάρτητους και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους θέλουν ακριβώς αυτό: να εμπιστευτούν έναν άνθρωπο νηφάλιο, όχι θυμωμένο, ήρεμο, ειλικρινή και συγκροτημένο στις πολιτικές θέσεις του. Αν δει κάποιος από αυτήν τη σκοπιά τα πράγματα, αυτός που «κέρδισε» ήταν ο Ομπάμα.

Οι πρώτες κυρίες σχολιάζουν...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα όσα δήλωσαν στο CNN οι δύο κυρίες των υποψηφίων για την προεδρία λίγο πριν τα φώτα στραφούν στους συζύγους τους. Η Μισέλ Ομπάμα είπε ότι οι τηλεμαχίες της δημιουργούν εκνευρισμό και ότι έχει πολύ άγχος και μπορεί η ίδια να είναι με σφιγμένο στο στομάχι, στον σύζυγό της όμως προτείνει να χαλαρώνει και να είναι ο εαυτός του.

«Ο Ομπάμα δεν χρειάζεται και πολλές συμβουλές. Είναι πολύ καλός στα ντιμπέιτ, γι’ αυτό και του λέω να το ευχαριστηθεί και να χαλαρώσει, να είναι ο εαυτός του».

Η Αν Ρόμνεϊ, από την άλλη, έδωσε ένα κλίμα πολύ «αμερικάνικο» στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. Εριξε το βάρος στη μεγάλη αδυναμία που είχε ο σύζυγός της στον πατέρα του, στον πρώην κυβερνήτη του Μίσιγκαν Τζορτζ Ρόμνεϊ.

«Μόλις ανέβει στο πόντιουμ, βγάζει το ρολόι του και γράφει σε μια κόλλα χαρτί τη λέξη “πατέρα”. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του Ρόμνεϊ» είπε απευθυνόμενη κυρίως στη συντηρητική κοινωνία των Αμερικανών, που πάνω απ’ όλα έχουν το πρότυπο της παραδοσιακής, δεμένης, πατριαρχικής οικογένειας. Espressonews.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger