ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Μπορούσε να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ;

Μπορούσε να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ;

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 | 23:50




Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου για τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία και ολιγωρία που επέδειξαν όσον αφορά στον έλεγχο των 1.991 προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Φαλτσιάνι, κρατώντας επί της ουσίας στο συρτάρι τη γνωστή λίστα που επέδωσε στο κυβερνητικό επιτελείο η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο χορός των αντιδράσεων ξεκίνησε με τον Γιάννη Ραγκούση ο οποίος με μία σκληρή ανακοίνωση επιτέθηκε στον κ. Βενιζέλο και αποχώρησε από το κόμμα, λέγοντας πως θεωρεί πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ότι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Μάλιστα, στην Ιπποκράτους επικρατεί αναβρασμός και συγκλήθηκε εκτάκτως για αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με κύριο θέμα την επίμαχη λίστα.

Η υπόθεση προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος κλήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, άφησε έκθετο τον πρώην υπουργό και τότε πολιτικό του προϊστάμενο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Καπελέρης, επί της ουσίας, είπε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού πήρε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ, επέλεξε ο ίδιος ονόματα από τη λίστα και δεν την έδωσε ποτέ ολόκληρη στον ίδιο. «Δεν έκανα έλεγχο της λίστας, αλλά έρευνα στο προφίλ τους. Δεν υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα ή οικονομικοί παράγοντες. Τα αποτελέσματα τα παρέδωσα πίσω στον υπουργό» δήλωσε. Tην ίδια απάντηση έδωσε και ο κ. Ι. Διώτης.

Καλώς ή κακώς, το ΣΔΟΕ είναι υποχρεωμένο να διερευνήσει οποιαδήποτε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη όσο αληθοφανής, πειστική, παράλογη ή εξωπραγματική και αν είναι. Και ενώ το ΣΔΟΕ από τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του θα πρέπει να αναλώνεται στην έρευνα της κάθε απίθανης καταγγελίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην επικεφαλής του σώματος κ. Ιωάννης Διώτης θεώρησαν ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ επειδή δεν είχαν περιέλθει με νόμιμο τρόπο στα χέρια των ελληνικών αρχών.

Τη λίστα, με ονόματα κυρίως Γάλλων φορολογουμένων, υπέκλεψε (άρα είναι προϊόν εγκλήματος) ένας υπάλληλος ελβετικής τράπεζας και την έδωσε στις γαλλικές αρχές. Οταν έγινε γνωστό ότι στη λίστα υπήρχαν και Ελληνες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από την τότε Γαλλίδα ομόλογό του κ. Λαγκάρντ τα στοιχεία τους. Αυτή ανταποκρίθηκε. Τα ονόματα και οι καταθέσεις περιήλθαν στην κατοχή του υπουργείου Οικονομικών. Κάτι πήγε να διερευνηθεί στην αρχή, έστω και με τρόπο ανορθόδοξο, με τον τότε υπουργό να δίνει στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ τα 20 από τα 1.997 ονόματα της λίστας.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η εξέλιξη στην υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ» μπορεί να σημάνει ακόμα και την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή. Όλα πλέον εξαρτώνται από τον οικονομικό εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για να αποφασίσει κατά πόσο το περιεχόμενο είναι νόμιμο ή όχι για το κακούργημα της υπεξαγωγής εγγράφων.

Η παραδοχή Βενιζέλου ότι η λίστα βρισκόταν στα χέρια του από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών θέτει το ζήτημα σε νέες βάσεις, καθώς, αν κριθεί ότι το περιεχόμενό της είναι νόμιμο, ελεγχόμενος αυτομάτως θα γίνει και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και η δικογραφία θα σταλεί στη Βουλή με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η διαδρομή της λίστας προκάλεσε πληθώρα παρεμβάσεων κατά τις σημερινές εργασίες της Βουλής.

Με μια αιχμηρή παρέμβαση από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πήρε στο σπίτι του τη λίστα με τα 1.991 ονόματα εκείνων που έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία, αντί να την καταθέσει για έλεγχο, όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις άδηλες καταθέσεις, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό είναι άλλο και άλλο είναι η ανάγκη για επισταμένη έρευνα, ώστε οι ένοχοι να μην απαλλάσσονται, ελλείψει επαρκούς προανακριτικού υλικού, ή να θίγονται υπολήψεις». «Το τεκμήριο της αθωότητας είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

«Πρέπει το ζήτημα αυτό να λήξει και να δούμε αν υπάρχουν φοροφυγάδες και αν υπάρχει και ολιγωρία γύρω από τον χειρισμό του ζητήματος» παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Επικριτικός εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι, αν και τα στοιχεία προήλθαν από την κα Λαγκάρντ, η Ελλάδα βρήκε λόγους να μην ψηλαφίσει αυτήν την πραγματικότητα των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα.

«Γιατί πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί με έναν τέτοιο τρόπο που μας πληγώνει όλους και ο λαός να μην αισθάνεται ότι τα βάρη κατανέμονται δίκαια;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση βρίσκεται - υποτίθεται- σε συζήτηση με την τρόικα, αλλά μου είπαν από το ΚΕΠΥΟ ότι μια διασταύρωση για ένα όνομα χρειάζεται 27 δευτερόλεπτα. Ε, λοιπόν, να γίνει αυτή η διασταύρωση για τα 2.000 πρόσωπα και ό,τι προκύψει να αφαιρεθεί από τα χρήματα που σχεδιάζετε να πάρετε από μισθωτούς και συνταξιούχους» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δολοφονεί το αίσθημα του δικαίου».

«Οι πλούσιοι, αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεκαπλασίασαν τα κέρδη τους και εσείς κάνετε τους έκπληκτους για το στικάκι της Λαγκάρντ. Λες και δεν ξέρετε ποιοι είναι, μολονότι, με την πολιτική σας, σε αυτούς τους ίδιους εξασφαλίσατε τεράστια κέρδη» ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

«Τα λαμόγια βρήκαν τρόπο, αυτά τα δύο χρόνια, να κρύψουν τα λεφτά τους, γιατί κάποιοι άλλοι έκρυψαν τα ονόματα εχόντων που είχαν κρύψει τα λεφτά τους έξω» επεσήμανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Παραίτηση-βόμβα από τον Γιάννη Ραγκούση

Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε με γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Με δήλωσή του καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για τους χειρισμούς που αφορούν στη «λίστα Λανγκάρντ».

Μετά τον Α. Λοβέρδο, πρόκειται για τη δεύτερη ηχηρή κίνηση που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά του ΠΑΣΟΚ.

Επί επτά ώρες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξέτασε διαδοχικά τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, σχετικά με την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ και τις υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Η Επιτροπή λόγω της πολύωρης συνεδρίασης αποφάσισε να καλέσει τη Δευτέρα το νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, ενώ άφησε ανοιχτό να εξετάσει την πρόταση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου να κληθούν να καταθέσουν τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο νυν υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την ακρόαση των δύο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο με τα ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες, το οποίο είχε παραδώσει η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση, ήταν αποτέλεσμα συνδρομής μυστικών υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Διώτης, στη λίστα αυτή δεν υπήρχε κανένα πολιτικό όνομα ούτε γνωστοί οικονομικοί παράγοντες της χώρας και οι φορολογικές υποθέσεις αφορούν όχι την τελευταία 10ετία αλλά την προηγούμενη.

«Ατύπως και εμπιστευτικά μου παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου το στικάκι, ατύπως και εμπιστευτικά το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Αντίγραφο της λίστας δεν υπήρξε. Αποκόμισα την εντύπωση ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ενημερωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου», τόνισε ο κ. Διώτης ενώ απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις γιατί δεν προχώρησε σε έλεγχο της λίστας ανέφερε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί το υλικό ήταν παράνομο.

«Εγώ ανέμενα αποφάσεις τι θα κάνω με αυτό το στικάκι. Δεν τις πήρα ποτέ.

Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα έκανα έρευνα.

Εκείνο το διάστημα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Πλασκοβίτης, έκανε ήδη ενέργειες για καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, οποιαδήποτε δική μου ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο κατάχρησης θέσης.

Το υλικό αυτό ήταν παράνομο. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στην κυβέρνηση τη «λίστα Λαγκάρντ», την οποία είχε παραλάβει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, η «λίστα Λαγκάρντ», ή «λίστα Φαλτσιάνι» όπως έχει γίνει αλλιώς γνωστή, παραδόθηκε από τον προσωπάρχη του Μαξίμου, Δημήτρη Κανελλόπουλο, στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο εντός ενός φακέλου, ο οποίος περιείχε μία αποσπώμενη μνήμη «φλας» με τα ονόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, χωρίς να ανοίξει το «φλασάκι» (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε «πάραυτα» στον κ. Πεπόνη.

Το σημερινό «ταξίδι» της «Λίστας Λαγκάρντ» ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη.

Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, σύμφωνα πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι χθες ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «Λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.

Δεύτερο θέμα που τέθηκε κατά τη συνάντηση Παντελή και Στασινόπουλου ήταν η δεύτερη γνωστή λίστα με τα ονόματα 36 πολιτικών προσώπων (νυν και τέως υπουργών και βουλευτών κ.λπ.) οι οποίοι φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger