ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Οι Βρυξέλλες δεν δίνουν "λευκή επιταγή" στα κράτη

Οι Βρυξέλλες δεν δίνουν "λευκή επιταγή" στα κράτη

Written By Greekz News on Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012 | 00:30Τα συμπεράσματα που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ προέκυψαν με πλήρη ανεξαρτησία και "δεν είναι μια λευκή επιταγή" για τους φορείς εκμετάλλευσης και τα κράτη, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.

"Η ασφάλεια των πυρηνικών μονάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γενικά ικανοποιητική και καμία δεν θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία της για λόγους ασφαλείας", επανέλαβε ο Έτινγκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Αλλά σχεδόν παντού, υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό όσον αφορά τις βελτιώσεις" πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι οι αναγκαίες επενδύσεις εκτιμώνται στο ελάχιστο σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ που μπορούν όμως να φθάσουν και έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συστάσεις αυτές είναι "δεν είναι λευκή επιταγή" για φορείς εκμετάλλευσης και τα κράτη που έχουν επιλέξει την πυρηνική ενέργεια, προειδοποίησε. Αυτή είναι μια "πρόσκληση για δράση".

Ο Έτινγκερ αναγνώρισε ότι έγιναν τροποποιήσεις στις εκτιμήσεις για πολλές πυρηνικές μονάδες, ιδίως στη Γαλλία, ανάμεσα στο κείμενο που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και την τελική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μετά την επικύρωσή της χθες από το Σώμα των Επιτρόπων.

Αλλά αρνήθηκε την οποιαδήποτε πίεση: "Αν ο φορέας εκμετάλλευσης μπόρεσε να καταδείξει ότι μια σύσταση έχει ήδη τηρηθεί, δεν υπήρχε πλέον λόγος να την αφήσουμε", τόνισε.

"Υπήρχαν προσθήκες σταυρών σε κάποιες περιπτώσεις, και σταυροί που αφαιρέθηκαν σε άλλες", υπογράμμισε.

"Αλλά δεν υπήρχε λογοκρισία. Αυτό έγινε στο πλαίσιο των ανταλλαγών μεταξύ των εμπειρογνωμόνων. Δεν έχω ασκήσει επιρροή, δεν λέω ότι πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν σταυροί και καμία κυβέρνηση, κανένας φορέας δεν άσκησε επιρροή", εκτίμησε.

Από τα 11 σημεία που προσδιορίζονται στην προκαταρκτική έκθεση, οι περισσότερες από τις 19 γαλλικές πυρηνικές μονάδες παρουσίαζαν ελαττώματα σε επτά σημεία, κυρίως στην προστασία των εξοπλισμών έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση σεισμού ή πλημμύρας.

Η τελική έκθεση δεν αναφέρει κατά μέσο όρο πάνω από τέσσερα ελαττώματα, σημειώνει όμως πάντα το ζήτημα των εξοπλισμών έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger