ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Μαθηματικό μοντέλο προβλέπει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Μαθηματικό μοντέλο προβλέπει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Written By Greekz News on Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012 | 00:40Οι 35αρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να συμβουλευθούν ειδικό σε περίπτωση που έχουν κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες σύλληψης επί έξι μήνες, σύμφωνα με ένα νέο μαθηματικό μοντέλο το οποίο αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Γουόρικ στη Βρετανία.

Η επιτυχής σύλληψη όταν δεν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας είναι θέμα τύχης: αυτό σημαίνει ότι κάποια ζευγάρια επιτυγχάνουν με την πρώτη προσπάθεια ενώ άλλα χρειάζονται αρκετούς μήνες προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σταδιακή πτώση της γονιμότητας

Με δεδομένο όμως ότι η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να φθίνει σταδιακά από τη δεκαετία των 30 ετών, αυξάνονται οι πιθανότητες η ανεπιτυχής σύλληψη να αποτελεί πλέον θέμα κάποιου ιατρικού προβλήματος και όχι απλώς… κακοτυχίας.

Τώρα οι βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα απλό μαθηματικό μοντέλο προκειμένου να βοηθήσουν τα ζευγάρια να υπολογίσουν τις πιθανότητες που έχουν για φυσική σύλληψη και να δουν εγκαίρως εάν έχει φθάσει η ώρα να ζητήσουν συμβουλή από ειδικό σε θέματα γονιμότητας.

Το μοντέλο το οποίο βασίζεται στην ηλικία της γυναίκας καθώς και στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει, μπορεί να προβλέψει μετά από πόσους εμμηνορροϊκούς κύκλους πέφτουν σημαντικά οι πιθανότητες σύλληψης.

Ηλικίες και πιθανότητες εγκυμοσύνης

Για παράδειγμα όταν μια γυναίκα είναι 25 ετών το μοντέλο προβλέπει ότι μόνο μετά από 13 εμμηνορροϊκούς κύκλους οι πιθανότητες εγκυμοσύνης θα πέσουν κάτω από το 10% σε κάθε νέο κύκλο.

Ωστόσο στην ηλικία των 30 ετών οι πιθανότητες σύλληψης φαίνεται να πέφτουν κάτω από 10% για κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο μετά από 10 κύκλους. Στα 35 έτη πάλι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης πέφτουν κάτω από το κατώφλι του 10% μετά από μόλις έξι μήνες προσπαθειών.

Το νέο μοντέλο που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Public Library of Science ONE» προέκυψε με βάση αναλύσεις στοιχείων προηγούμενων μελετών σχετικά με τα ποσοστά σύλληψης των γυναικών σε διαφορετικές ηλικίες.

Καταργείται ο κανόνας του έτους

Σημειώνεται ότι σήμερα ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα ζευγάρια πρέπει να αναζητούν συμβουλή γιατρού όταν προσπαθούν ανεπιτυχώς να συλλάβουν επί ένα έτος. Τα νέα στοιχεία μαρτυρούν ότι στις 35αρες το όφελος είναι μεγαλύτερο εάν καταφύγουν στον ειδικό πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα στους έξι μήνες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μοντέλο που ανέπτυξαν θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε έναν on-line μετρητή τον οποίον τα ζευγάρια θα χρησιμοποιούν στο σπίτι ώστε να αποφασίζουν πότε είναι η κατάλληλη ώρα να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.

Πηγή:tovima
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger