ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Στον προθάλαμο της Τρόικας η Σλοβενία

Στον προθάλαμο της Τρόικας η Σλοβενία

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 | 14:50


Όταν η Σλοβενία εντασσόταν το 2007 στην ευρωζώνη, είχε τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε αυτή, ενώ οι περίπου δύο εκατομμύρια Σλοβένοι απολάμβαναν από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα σε όλη την ανατολική Ευρώπη.

Περίπου πέντε χρόνια αργότερα όμως, η σλοβενική οικονομία μαστίζεται από ύφεση, η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ η κυβερνητική προσπάθεια επικεντρώνεται, παρά τις περιοδικές επίσημες διαψεύσεις, στην αποτροπή της υποβολής αιτήματος για εξωτερικό δανεισμό της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η περιρρέουσα υφεσιακή ατμόσφαιρα έπληξε καίρια μια οικονομία στηριγμένη στις εξαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών τους, φαρμάκων, οικιακών ειδών κ.ά., αναδεικνύοντας, ταυτοχρόνως, τον βραδύ ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και των ανακατατάξεων στους κόλπους ενός καλά «βολεμένου» πολιτικού προσωπικού.

«Η Σλοβενία είχε άριστη εμφάνιση, συγκαταλεγόταν στα προπορευόμενα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όμως η διεθνής οικονομική κρίση έφερε στο φως πολλές προβληματικές καταστάσεις που τής κληροδότησε το παρελθόν της στη σοσιαλιστική πρώην Γιουγκοσλαβία», υποστηρίζει η Αυστριακή αναλύτρια Ερμίνα Βίντοβιτς, του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών με έδρα τη Βιέννη.

Οι κατά πλειοψηφία κρατικές σλοβενικές τράπεζες είναι πλέον αντιμέτωπες με σωρεία «τοξικών» δανείων, τα οποία συμποσούνται σχεδόν στο 19% του σλοβενικού ΑΕΠ. Οι δανειολήπτες που τα δάνειά τους «κοκκίνισαν» με την κρίση είναι κυρίως οι κατασκευαστικές εταιρείες μετά το σκάσιμο, το 2009, της φούσκας στην αγορά ακινήτων.

Το σλοβενικό δημοσιονομικό συνολικό έλλειμμα ανέρχεται πλέον περίπου στο 4,2% του ΑΕΠ--παρά την κυβερνητική προσπάθεια να συγκρατηθεί στο 3,5% .

Στο τέλος του 2011 αυτό προσέγγιζε το 6,5% και όπως εγκύρως αναλύεται, η παραμικρή προσπάθεια να «διασωθούν» κακές τράπεζες με χρήματα του φορολογούμενου θα εκτινάξει αυτό το έλλειμμα, εκτός αν μαθηματικά οδηγήσει τη χώρα στην «τρόικα», κατά το ιρλανδικό μοντέλο.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας στερημένη από την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές δανεισμού τους ερχόμενους λίγους μήνες εντούτοις έχει να εξοφλήσει ομόλογα αξίας δύο δισ. ευρώ.

«Όσο πάντως επιμένει το κλίμα κερδοσκοπίας για την επικείμενη υπαγωγή της σλοβενικής οικονομίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τόσο αυτός γίνεται πιο. . . οικείος» εκτιμά ο οίκος οικονομικών αναλύσεων-ερευνών Eurasia Group, υπογραμμίζοντας εξάλλου «την κρισιμότητα, που έχουν για την πορεία της σλοβενικής οικονομίας οι ερχόμενες 60 μέρες». «Η Σλοβενία δεν έχει χρόνο για χάσιμο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα 10ετή ομόλογα της Σλοβενίας πριν από περίπου δυο μήνες είχαν απόδοση 7,6%, που μειώθηκε στο 6,29% μόλις σήμερα. Τον Απρίλιο είχε ακυρωθεί μία έκδοση εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό το σλοβενικό υπουργείο των Οικονομικών θα αποπειραθεί πλέον να το εξασφαλίσει στην αμερικανική χρηματαγορά.

Επιπλέον, η κεντροδεξιά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιάνεζ Γιάνσα, έχει οριακή κοινοβουλευτική στήριξη. Διαδέχθηκε ένα κεντροαριστερό κυβερνητικό σχήμα, που κατέρρευσε πέρυσι, όταν η πρότασή του για τους όρους εργασίας και τις συντάξεις έγινε δεκτή με τη λαϊκή οργή. «Στη Σλοβενία η πολιτική κρίση είναι εφάμιλλη της οικονομικής» πρεσβεύει ο καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λιουμπλιάνα, ο Μόζιμιρ Μρακ.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger