ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Αμφιβολίες για τα οφέλη των λιπαρών οξέων ωμέγα-3

Αμφιβολίες για τα οφέλη των λιπαρών οξέων ωμέγα-3

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 | 22:55




Την ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σχετικά με τα οφέλη των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 έφερε η μελέτη ενός Ελληνα επιστήμονα.

Ο δρ Ευάγγελος Ρίζος από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, αφού επανεξέτασε τα αποτελέσματα είκοσι παλαιότερων ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια δεν μειώνουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό νόσημα, ούτε και τον κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακά αίτια.

Σύμφωνα με τον Ελληνα επιστήμονα, η θεραπεία με ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών εκβάσεων έχει υποστηριχθεί από μια σειρά τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών, ενώ έχει διαψευστεί από άλλες.

«Αν και ο μηχανισμός δράσης τους δεν είναι σαφής, η πιθανολογούμενη επίδρασή τους στις καρδιαγγειακές εκβάσεις μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, να εμποδίζουν σοβαρές αρρυθμίες ή ακόμη και να μειώνουν συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αρτηριακή πίεση» εξήγησε ο Ελληνας επιστήμονας.

Στη μετα-ανάλυση του δρα Ρίζου, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», υποστηρίζεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση των ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με τα μείζονα καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε διάφορους πληθυσμούς ασθενών.

«Οι μελέτες μας δεν δικαιολογούν τη λήψη χαπιών με ωμεγά-3 ως καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής» τόνισε ο δρ Ρίζος.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger