ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » To Curiosity ανέλυσε ανακάλυψε ίχνη νερού στον Άρη

To Curiosity ανέλυσε ανακάλυψε ίχνη νερού στον Άρη

Written By Greekznews 3 on Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 | 21:00
Το όχημα της NASA Curiosity έχει επτά περίπου εβδομάδες που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη. Προχώρησε και σε μια σημαντική ανακάλυψη, η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενες ανάλογες εκτιμήσεις, δηλαδή πως ο κόκκινος πλανήτης είχε στο παρελθόν νερό.

Οι φωτογραφίες που έστειλε έδειχναν χαλίκια και άμμο, από κροκαλοπαγή πετρώματα και οι επιστήμονες εκτιμούν, από το μέγεθος και το στρογγυλεμένο σχήμα τους, ότι κάποτε μεταφέρθηκαν και διαβρώθηκαν από τρεχούμενο νερό. Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι πως πρόκειται για ένα δίκτυο από αρχαία ρυάκια.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το ΒΒC, οι οποίοι έκαναν την εκτίμηση ότι τα εν λόγω πετρώματα εναποτέθηκαν πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα ρυάκια του νερού μπορεί να έμειναν στην επιφάνεια του Άρη για πολύ χρόνο, σύμφωνα με τον ερευνητή Μπιλ Ντίτριχ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϊ, ενώ το νερό μπορεί να κυλούσε για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές μελετούν τώρα προσεκτικά τις εικόνες των χαλικιών μέσα στα πετρώματα (μεγέθους έως μια μπάλα του γκολφ) για να βάλουν συμπεράσματα, από τα μεγέθη και τα σχήματά τους, σχετικά με την ταχύτητα του τρεχούμενου νερού και την απόσταση που διάνυε. Επίσης, προτίθενται να αναλύσουν χημικά αυτά τα πετρώματα για να βρουν ενδείξεις σχετικά με τη φύση του νερού (π.χ. την οξύτητά του), οπότε θα εξάγουν κάποια συμπεράσματα γενικότερα για το πώς ήταν τότε το ευρύτερο περιβάλλον του Άρη.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger