ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Διχάζει αρχαίος ναός

Διχάζει αρχαίος ναός

Written By Greekz News on Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 | 07:20


Σε κατάχωση του αρχαίου ναού που βρίσκεται σε οικόπεδο της οδού Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προχωρά η Aρχαιολογική Yπηρεσία, με στόχο, όπως τονίζουν αρχαιολόγοι, την προστασία των πολυκατοικιών που γειτονεύουν με το οικόπεδο, καθώς και του ίδιου του μνημείου.
«Χρειάζεται απαραίτητα να γίνει πρόχειρη κατάχωση. Οι γειτονικές οικοδομές είναι εδώ και 12 χρόνια ''στον αέρα'', ενώ την άνοιξη υποχώρησε τμήμα του πεζοδρομίου, λόγω διάβρωσης του εδάφους. Ήδη περίοικοι διαμαρτύρονται, εκφράζοντας ανησυχίες για το τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση σεισμού», τονίζει η προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασιλική Μισαηλίδου. Τα χρήματα για την κατάχωση έχουν ήδη δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, αφού το έργο θεωρήθηκε «επείγον», η διαδικασία της κατάχωσης μάλιστα άρχισε προ ημερών, για να διακοπεί λόγω αντιδράσεων πολιτών. Όπως λέει η Μισαηλίδου, «η επίχωση γίνεται και για την προστασία του μνημείου που παραμένει ακάλυπτο τόσα χρόνια, χωρίς συντήρηση».
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα του πολύπαθου αρχαίου ναού -τμήμα του βρέθηκε το '36, καλύφθηκε από οικοδομή που χτίστηκε πάνω του και αποκαλύφθηκε ξανά, όταν κατεδαφίστηκε το κτίριο, το 2000- έχει ανοίξει «πληγή» στην τοπική κοινωνία, φέρνοντας σε αντιπαράθεση ομάδες πολιτών με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η κατάχωση του μνημείου, έστω και προσωρινή, μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνισή του, σε περίπτωση που δεν γίνει η απαλλοτρίωση και ανεγερθεί νέα οικοδομή στο χώρο, υποστηρίζουν οι πολίτες.
«Πρώτα πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση, μετά ανασκαφή και στη συνέχεια χρειάζεται συνολική μελέτη ανάδειξης», τονίζει η Μισαηλίδου. «Εφόσον δεν έχει τελειώσει η απαλλοτρίωση, δεν μπορούμε να ζητήσουμε χρήματα ούτε να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger