ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Γλαύκωμα: Πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης

Γλαύκωμα: Πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης

Written By Greekz News on Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 | 00:50Το γλαύκωμα, πρώτη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), επιδέχεται τόσο φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή, όσο και laser, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς.

Στόχος κάθε θεραπευτικής αγωγής είναι η ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, της πίεσης δηλαδή εντός του οφθαλμού, γεγονός που επιτυγχάνεται σε αρχικό στάδιο με σταγόνες (κολλύρια) και, αργότερα - όταν η αγωγή δεν επαρκεί ή προκαλεί παρενέργειες - με χειρουργικές τεχνικές ή επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με laser.

«Τη δεκαετία του 1990 πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία σχετική μελέτη η οποία συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής έναντι της χρήσης του laser (laser τραμπεκουλοπλαστική) ως εναρκτήρια θεραπεία σε ασθενείς με γλαύκωμα», τονίζει ο κ. Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, χειρουργός οφθαλμίατρος (M.D.), επιστημονικός διευθυντής του Athens Vision Αμαρουσίου.

«Ενας αριθμός ασθενών που μόλις είχαν διαγνωσθεί με γλαύκωμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έλαβε φαρμακευτική αγωγή, ενώ η άλλη υποβλήθηκε σε laser γλαυκώματος. Η μελέτη αυτή έδειξε ισοδύναμα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην πίεση και την σταθερότητα των οπτικών πεδίων 7 έτη αφότου ολοκληρώθηκε. Αντίστοιχο ερευνητικό πρωτόκολλο επαναλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκρίνει τα διαθέσιμα νεότερα φάρμακα, με το νεότερο laser (SLT), που είναι πολύ λιγότερο τραυματικό σε σύγκριση με το παλαιότερο laser (ALT). Και πάλι τεκμηριώνεται ότι οι δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι ισοδύναμες».

Ποιο είναι όμως το κόστος κάθε θεραπείας;

«Δεν είναι ασύνηθες ένας ασθενής με γλαύκωμα μέσης βαρύτητας να χρησιμοποιεί 2 ή 3 κολλύρια την ημέρα με ένα μέσο κόστος θεραπείας που υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα, με συντηρητικούς υπολογισμούς», προσθέτει ο κ. Φιλιππόπουλος.

«Το ποσό αυτό επιβαρύνει είτε τον ίδιο, είτε το ασφαλιστικό του ταμείο. Με τις περικοπές που πραγματοποιούνται στον χώρο της υγείας και την τακτική των φαρμακευτικών συλλόγων να αναστέλλουν περιοδικά την χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, η δαπάνη αυτή πολύ συχνά βαραίνει τον ίδιο τον ασφαλισμένο».

Σε ό,τι αφορά στο laser (SLT), το κόστος είναι συγκρίσιμο με αυτό της φαρμακευτικής αγωγής, αθροιστικά κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι γρήγορα γίνεται απόσβεση της θεραπείας από οικονομική σκοπιά χωρίς να συνυπολογίζονται τα οφέλη που προκύπτουν από την απουσία τοξικότητας, την οποία προκαλούν τα φαρμακευτικά κολλύρια.

Η συγκεκριμένη θεραπεία ανοιχτής γωνίας με laser είναι ανώδυνη, ασφαλής, διαρκεί λίγα λεπτά και πραγματοποιείται σε χώρο εκτός χειρουργείου. Ο ασθενής δεν νοσηλεύεται, φεύγει μετά από μία ώρα περιπατητικός, με το μάτι ανοιχτό, και δεν έχει περιορισμούς ως προς τις δραστηριότητές του. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αξιολογείται συνήθως ύστερα από 6 εβδομάδες, οπότε κρίνεται αν είναι εφικτό να ελαττωθεί ή να διακοπεί η συνοδευτική φαρμακευτική αγωγή».

Ο κ. Φιλιππόπουλος διευκρινίζει πάντως ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς με γλαύκωμα κατάλληλοι υποψήφιοι για laser τραμπεκουλοπλαστική: Οπως δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς στη φαρμακευτική αγωγή, κατά τον ίδιο τρόπο δεν ανταποκρίνονται και όλοι στην θεραπεία του γλαυκώματος με laser. Απαιτείται εξατομικευμένη αντιμετώπιση και ιδιαίτερη προσοχή.

Πηγή: tovima
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger