ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Πετρέλαιο φέτος για λίγους. Κριτήρια επιδότησης

Πετρέλαιο φέτος για λίγους. Κριτήρια επιδότησης

Written By Greekznews 3 on Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 | 19:40


Πολύ ακριβά θα αναγκαστούν να πληρώσουν φέτος χιλιάδες νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να επιδοτήσει τους δικαιούχους με 28,3 λεπτά ανά λίτρο, παρόλα αυτά, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο» ανερχόμενο στο 1,40 ευρώ το λίτρο, δηλαδή η τιμή του αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 0,36 ευρώ, συγκριτικά με πέρυσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλλει την επιστροφή φόρου με βάση την κατανάλωση των νοικοκυριών σε λίτρα.

Πάντως, η επιδοτούμενη κατανάλωση δεν θα ξεπερνά τα 3.000 λίτρα ετησίως για όσους ζουν στην Α΄ Ζώνη, τα 1.800 λίτρα για όσους ζουν στην Β΄ Ζώνη, τα 960 λίτρα για όσους ζουν στη Γ΄ Ζώνη και τα 600 λίτρα για όσους ζουν στη Δ΄ Ζώνη.

Βάσει υπολογισμών προκύπτει ότι στην Α΄ ζώνη η ανώτατη ετήσια επιστροφή φόρου θα είναι 850 ευρώ, στη Β΄ Ζώνη 510 ευρώ, στη Γ΄ Ζώνη 270 ευρώ και στη Δ΄ Ζώνη 170 ευρώ (σ.σ. το επίδομα θα δοθεί για κατοικίες που δεν ξεπερνούν τα 120 τ.μ.).

Η επιδότηση βασίζεται σε τέσσερα κριτήρια: εισοδηματικό, οικογενειακής κατάστασης, κατοικία (τετραγωνικά μέτρα και αξία) και γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται η κύρια κατοικία του φορολογούμενου.
Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποστήριξη της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει:

• Να χορηγείται αποζημίωση έπειτα από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.

• Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.

• Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

• Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

• Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.

• Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

• Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

• Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).

Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:

Κλιματική ζώνη - Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)
Α΄ ΖΩΝΗ 25
Β΄ΖΩΝΗ 15
Γ΄ ΖΩΝΗ 8
Δ΄ΖΩΝΗ 5

Τα ανώτατα m2 επιδότησης ορίστηκαν σε 120.

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ - ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
ΖΩΝΗ Δ: Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger