ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Η Ισπανία αρχίζει να... ραγίζει

Η Ισπανία αρχίζει να... ραγίζει

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 | 11:00

Η Ισπανία παρέμεινε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2012, με το ΑΕΠ της να εξακολουθεί να συρρικνώνεται «με σημαντικό ρυθμό», εκτίμησε σε δελτίο της που κυκλοφόρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας, οι προβλέψεις της οποίας τείνουν γενικά να...
επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα για το τρίτο τρίμηνο του έτους καταδεικνύουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συνέχισε να πέφτει με σημαντικό ρυθμό, σε ένα πλαίσιο έντασης στις αγορές που είναι πάντοτε ιδιαίτερα αυξημένη», ανέφερε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ζητήσει ένα νέο πακέτο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ότι θα το πράξει μόνον εάν το κόστος δανεισμού της παραμείνει πολύ υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση στις αγορές παραμένει τεταμένη εν μέσω των δισταγμών της Μαδρίτης να ζητήσει "διάσωση" -κάτι που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει πλέον ως όρο για να αναλάβει δράση προκειμένου να μειωθούν τα κόστη δανεισμού οποιασδήποτε χώρας- και των εκτιμήσεων πως ενδεχομένως έτσι τα προβλήματά της θα επιδεινωθούν.

Ο Ραχόι είχε δηλώσει ότι εάν τα επιτόκια των ισπανικών κρατικών ομολόγων μειώνονταν μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της ΕΚΤ για την εξαγορά, χωρίς περιορισμούς, κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, αυτό θα έδινε χρόνο στην Ισπανία επιτρέποντάς της να αποφύγει το αίτημα για περαιτέρω δανεισμό.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω 100% ότι θα μπορούσα να ζητήσω διάσωση», είπε ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός στην The Wall Street Journal.

Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η Ισπανία θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ενώ επέμεινε ότι θέλει να δει εάν οι όροι που θα συνόδευαν μια τέτοια κίνηση θα ήταν «λογικοί».

Η Ισπανία, η οποία αποτελεί πλέον το επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, καλείται να εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια στον προϋπολογισμό της, στόχος που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολος εν μέσω της συρρίκνωσης της οικονομίας της.

Η κυβέρνηση ζήτησε την δημιουργία μιας γραμμής πιστώσεων ύψους 100 δισ. ευρώ από τους εταίρους της στην ΕΕ τον Ιούνιο και πλέον βρίσκεται σε μια διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, που επλήγησαν σφοδρά από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων.

Ο Ραχόι είπε ότι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με την αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει της αύξησης των τιμών καταναλωτή, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στο ισπανικό κράτος τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ για φέτος, αφού οι αυξήσεις των φόρων και οι υψηλές τιμές των καυσίμων ενδέχεται να ωθήσουν τον πληθωρισμό πάνω από το 3%.
nooz.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger