ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ψάχνουν ... την ψυχή του Ν. Καζαντζάκη

Ψάχνουν ... την ψυχή του Ν. Καζαντζάκη

Written By Greekznews 1 on Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 | 11:20

Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά Έλληνες αναλυτικοί δικαστικοί γραφολόγοι, επιχειρούν να... ανιχνεύσουν την ψυχή του μεγάλου της διανόησης Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τα χειρόγραφά του.

Το ενδιαφέρον των επτά επιστημόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Γραφολογίας θα στραφεί όμως και σε άλλη μια προσωπικότητα της πολιτικής από την Κρήτη , αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου, που επίσης έχει, διεθνές ενδιαφέρον. Αντίστοιχες μελέτες θα γίνουν στη συνέχεια και για τους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Η πρώτη διερευνητική επαφή έγινε τον περασμένο Ιούλιο με το μουσείο "Νίκος Καζαντζάκης" στη Μυρτιά από τη γραφολόγο Αλεξάνδρα Σιγάλα ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες με τη δεύτερη να προσδιορίζεται στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Οι επτά γραφολόγοι θα κληθούν μέσα από την έρευνα των χειρογράφων να απαντήσουν στο ερώτημα«ποια ήταν η ψυχή του Νίκου Καζαντάκη», του κορυφαίου Κρητικού που μέσα από τα λογοτεχνικά του αριστουργήματα υψώνει τη μεγαλόνησο, τη λεβεντιά, τον έρωτα, και τους ανθρώπους της.

Και με ζωντανές περιγραφές καταγράφει την ελευθερία της ζωής, της σκέψης και της έκφρασης ακόμα και τη μνησικακία των ανθρώπων.
H ομάδα των γραφολόγων που θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τη σκιαγράφηση του πορτραίτου του Νίκου Καζαντζάκη

Μιλώντας αποκλειστικά στο ΜadeinCreta η κ. Σιγάλα εξηγεί ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα επιστημονική εργασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, και στο διάστημα αυτό δε θα ελεγχθούν μόνο τα χειρόγραφα του Νίκου Καζαντάκη που έχουν διασωθεί από το οικογενειακό περιβάλλον του, αλλά και από το περιβάλλον των στενών συγγενών και συνεργατών του.

«Αυτή η προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και το κυριότερο γίνεται από Έλληνες», σημειώνει η κ. Σιγάλα και συμπληρώνει: «Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα πορτραίτο και να αναλύσουμε προσωπικότητες που υπάρχουν στην Κρήτη. Να κοιτάξουμε τη γραφή τους σε συνάρτηση όχι μόνο με τη χρονολογία που γράφηκαν τα κείμενα, αλλά και την οικογένειά τους…»

Η αποτύπωση

Η επιλογή της Κρήτης για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιστημονικής έρευνας δε χρηματοδοτείται από κανένα φορέα και στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στο μεράκι των γραφολόγων. Η μελέτη με την ολοκλήρωσή της θα παρουσιαστεί και σε χώρες του εξωτερικού, αφού το έργο του Νίκου Καζαντζάκη έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες.

Στην ερώτηση αν από τα χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη μπορεί να αποτυπωθεί και η ψυχή του, η κ.Σιγάλα ήταν κατηγορηματική.

«Ναι, μπορεί… Η γραφή έχει σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οτιδήποτε συναίσθημα έχει ο άνθρωπος , την ώρα που γράφει, το πώς νιώθει, αν είναι χαρούμενος, θυμωμένος ή λυπημένος, αυτό υποσυνείδητα αποτυπώνεται και στη γραφή.

Και εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η ψυχή του Νίκου Καζαντζάκη …»

Η επταμελής ομάδα των γραφολόγων αγκαλιάζει μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων καθώς όπως εξηγεί η Ελληνίδα δικαστική γραφολόγος, η γραφολογία δεν είναι μόνο τέχνη αλλά και επιστήμη.

Για αυτό και η ομάδα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνιολόγο, νευρολόγο ψυχίατρο, με εξειδίκευση στη γραφολογία. Άλλωστε, για να γίνει κάποιος γραφολόγος, πρέπει να έχει κάποιες γνώσεις στις ειδικότητες νευρολογίας, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και ψυχιατρικής.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger