ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Βρήκαν το κλειδί για την αντιγήρανση

Βρήκαν το κλειδί για την αντιγήρανση

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 | 17:30




Τα φάρμακα μπορεί μια μέρα να αναστρέφουν τη φθορά που προκαλεί στο μυικό σύστημα η γήρανση. Οι επιστήμονες εντόπισαν μια διαδικασία-κλειδί, υπεύθυνη για τη φθορά του μυικού ιστού στη μεγάλη ηλικία. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν χημική ουσία προκειμένου να μπλοκάρουν τη λειτουργία της διαδικασίας αυτής, και τα κατάφεραν, στο εργαστήριο τουλάχιστον.

Φιλοδοξούν τώρα ότι τα συμπεράσματά τους μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο σε αντιγηραντικά σκευάσματα που θα ενισχύουν το μυικό σύστημα, οπότε θα κρατούν τους ανθρώπους σε φόρμα μέχρι το τέλος της ζωής τους. Η ομάδα Βρετανών και Αμερικανών ερευνητών μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στους μύες επιδιορθώνουν τις βλάβες στον ιστό, πολλαπλασιαζόμενα και αναπτύσσοντας πολυάριθμες νέες μυικές ίνες.

Οσο μεγαλώνουμε σε ηλικία, το μυικό σύστημα χάνει την ικανότητά του να αναγεννάται, με αποτέλεσμα τα άκρα να αδυνατίζουν και να ατροφούν. Μελετώντας ηλικιωμένα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των εν υπνώσει βλαστοκυττάρων στους μύες μειώνονται με την ηλικία. Επίσης, παρατήρησαν την επίδραση των πολύ υψηλών επιπέδων του αυξητικού παράγοντα ινοβλάστη 2 FGF2, μιας πρωτεΐνης που διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Στον γερασμένο μυ, η πρωτεΐνη «ξυπνούσε» συνεχώς τα βλαστοκύτταρα χωρίς λόγο. Με τον καιρό όμως η παροχή βλαστοκυττάρων μειώθηκε, οπότε δεν υπήρχαν αρκετά εκεί που χρειάζονταν. Το αποτέλεσμα ήταν η υποβάθμιση της δυνατότητας του μυ να αναγεννάται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο που εμποδίζει την παραγωγή του παράγοντα FGF2 καταφέρνει να προλάβει και τη μείωση των μυϊκών βλαστοκυττάρων.

Συγκεκριμένα, το χορήγησαν σε ηλικιωμένα ποντίκια και παρατήρησαν εντυπωσιακή βελτίωση της ικανότητας του γερασμένου μυικού τους ιστού να αυτοεπιδιορθώνεται.

«Η πρόληψη ή η αναστροφή της μυικής απώλειας στους ηλικιωμένους είναι ακόμα μακριά, αλλά αυτή η έρευνα αποκάλυψε για πρώτη φορά μια διαδικασία που μπορεί να είναι υπεύθυνη για την απώλεια μυικής μάζας που σχετίζεται με τη γήρανση και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό. Τα ευρήματα αφήνουν ανοικτή την πιθανότητα ότι μια μέρα θα μπορούμε να αναπτύξουμε θεραπεία που θα κάνουν τους γηρασμένους μύες και πάλι νέους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ερευνητής δρ Αλμπερτ Μπάσον του King's College του Λονδίνου.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger